zaterdag, juli 13, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Provincies betalen kosten opruimen dode vogels in De Onlanden

Deel op Facebook

Drenthe en Groningen trekken de portemonnee om Natuurmonumenten te helpen met het opruimen van dode vogels in natuurgebied De Onlanden. Daar zijn de afgelopen dagen al honderden vogels gevonden en boswachter Bart Zwiers verwacht dat daar morgen nog honderden bij gaan komen.

Een uitbraak van de vogelgriep zorgt voor de vele dode vogels in De Onlanden. Al eerder gaf Zwiers aan dat het aantal nog flink gaat oplopen. Het opruimen van de besmette vogels is nogal een opgave, zegt de boswachter. “We hebben nu al drie vaten vol met dode vogels staan. We hebben bij de provincies aangeklopt om financiële steun voor het opruimen van de vogels. Dat zij nu garant staan, is een mooi gebaar.”

Rotten 

Het bedrijf Rendac gaat de kadavers afvoeren. Zwiers hoopt dat morgen de eerste dode vogels al worden weggehaald. “De kadavers zijn aan het rotten, dus hoe sneller het kan, hoe beter dat is.”

Natuurmonumenten verwacht ook naar andere natuurgebieden te moeten, om te kijken of de vogelpopulatie daar slachtoffer is van de vogelgriep. “Onder meer bij de Waddenkust moeten we kijken hoe het ervoor staat.”

Tijd voor beter draaiboek 

Zwiers baalt dat Natuurmonumenten zo overvallen werd door de uitbraak van vogelgriep in De Onlanden. “We kunnen concluderen dat de draaiboeken op lokaal en provinciaal niet op niveau zijn. Dat is geen verwijt, maar het geeft wel aan dat we hiermee aan de slag moeten. Want de vogelgriep gaat niet weg.”

Sterker nog: de vogelgriep grijpt steeds vaker om zich heen, zegt Zwiers. “We komen van een situatie dat het alleen in de winter rondging. Daarna ging het het hele jaar door en nu schiet het in hele kolonies. Daar moet je je op voorbereiden, ook al kun je nog niet zeggen wat je de komende jaren te wachten staat.”

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken