zondag, maart 3, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Samenwerken voor een Duurzame Toekomst in Drenthe tijdens de week voor Toekomstige generaties

Deel op Facebook

Afgelopen vrijdag, in het kader van de Week voor Toekomstige Generaties en de SDG Action Week, vond in Centraal Roden een bijzondere bijeenkomst plaats: de ToekomstRaad. Hierbij werden belangrijke kwesties belicht die toekomstige generaties aangaan, aangezien zij geen formele stem hebben in onze huidige democratie.

Tijdens de ToekomstRaad stapten jongeren, raadsleden, wethouders en andere aanwezigen in de schoenen van iemand die in 2050 geboren wordt. Samen bepaalden ze hoe de toekomst van Drenthe eruit zou moeten zien in 2050, met oog op de uitdagingen van 2023. Hiermee wilden ze de belangen van toekomstige generaties een stem geven in de besluitvorming.

De Week voor Toekomstige Generaties vestigt de aandacht op een vaak onderbelicht probleem: de belangen van generaties na ons. In een tijd waarin duurzaamheid en inclusie steeds belangrijker worden, is het cruciaal om ook de rechten en vrijheden van toekomstige generaties te waarborgen.

Mark Turksma, Wethouder in De Wolden, zei hierover: “Ik houd altijd rekening met de toekomst, maar deze middag heeft me hier nog meer bewust van gemaakt. In mijn functie als bestuurder voor de gemeenschap, in zowel de gemeente De Wolden in Drenthe als in het hele land.”

Een hoogtepunt van de dag was de speciale uitreiking van De Toekomststoel door de jongste deelnemers Daisy Holt en Fyline Schipper van het Dr. Nassau college, samen met jongeren uit Drenthe, aan Gedeputeerde Yvonne Turenhout. De Toekomststoel ie symbool staat voor de cruciale stem van toekomstige generaties in de besluitvorming en maatschappelijke ontwikkeling. Turenhout benadrukte het belang van deze symbolische stoel en haar toewijding om de stem van de toekomst te laten horen in de Provinciale Staten.

Deze bijeenkomst is een stap in de richting van het verzekeren van een duurzame democratie voor toekomstige generaties in Drenthe. Alle aanwezigen zijn zich nu bewuster van hun rol in het vormgeven van de toekomst en het nemen van verantwoordelijke beslissingen. Samen kunnen we werken aan een duurzame toekomst waarbij we de generaties na ons niet uit het oog verliezen.

Anita van der Noord, SDG regio coördinator, benadrukte het belang van het actief nadenken over cruciale stappen voor de belangen van toekomstige generaties. Ze merkte op dat veel jongeren graag hun steentje willen bijdragen aan de wereld van morgen, maar dat ze daar wel de kans voor moeten krijgen. Het is namelijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid van jongeren én ouderen om ervoor te zorgen dat alle jongeren hoopvol naar de toekomst kunnen kijken.

Het evenement werd mede mogelijk gemaakt door de steun van Albert Heijn Roden en Yamen Cuisine uit Groningen, die ervoor zorgde dat alle deelnemers goed werden gevoed.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken