donderdag, mei 30, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Sleutel voor selfpubbers ligt in Veenhuizen met unieke winkel voor zelf uitgegeven boek

Deel op Facebook

Veel mensen dromen ervan hun eigen boek uit te geven, en dat zijn er de laatste jaren steeds meer. Probleem is alleen dat uitgevers en boekhandels vaak niet op hun pennenvruchten zitten te wachten. Toch hoeft het verhaal daarmee niet te eindigen. De oplossing is zelf je eigen boek uitgeven. En vervolgens zorgen dat-ie in Veenhuizen op de plank komt te liggen. Want daar is sinds kort de enige boekenwinkel voor ‘selfpubbers’.

Initiatiefneemster van boekenwinkel Puntkomma is Mandy Woltjer (34) uit Norg. Zelf is ze van kinds af aan al een boekenwurm. “Ik kwam met stapels boeken thuis van de bibliotheek.”

Haar vak is vormgeefster, en ze begeleidt mensen van begin tot eind die zelf een boek willen uitbrengen. “En voor elk boek is er een lezer, en die hardwerkende zelf-publicerende schrijver, die verdient ook zeker een podium.”

Nul op rekest

In haar werk de afgelopen jaren kwam Woltjer nogal wat schrijvers tegen, die enorm moesten lopen leuren met hun boeken zodra ze hun droom eindelijk hadden waargemaakt. “Bij de reguliere boekhandels kregen ze meestal nul op rekest als ze vroegen of hun boek daar in de winkel mocht liggen. Op die manier krijgen ze dus geen podium. Dat is doodzonde van al dat werk.”

Woltjer besloot uiteindelijk om zelf in dat gat te springen, en zocht een goede plek voor een winkel in boeken van zelf-publicerende schrijvers. Ze vond een mooie locatie in gevangenisdorp Veenhuizen, op de begane grond van de historische marechausseekazerne. “Veenhuizen is een dorp van prachtige historische verhalen, en hier komen natuurlijk ontzettend veel toeristen. Een boekenwinkel als de mijne past daar prima tussen, want ook in veel van die boeken komt de historie tot leven.”

Uitgever Anton Scheepstra van uitgeverij Passage vindt de boekenwinkel in Veenhuizen een mooi initiatief. “Het is een mooie gelegenheid voor veel mensen die voor de hobby iets leuks hebben geschreven om toch een boek uit te brengen. Je moet alleen niet denken dat je er rijk of beroemd mee gaat worden, maar je kan zo wel tonen wat je gedaan hebt.”

Een boek is voor een uitgever interessant als die op minstens duizend lezers kan rekenen. Maar Scheepstra ziet in zijn inbox vooral veel nieuwe pensionado’s die hun eigen ervaringen op schrift zetten. “Ik snap heel goed dat je wat wilt verwerken door te gaan schrijven. Dat is heel belangrijk. Moet je vooral doen. Maar is het dan ook interessant voor iemand anders? Nou, eigenlijk niet.”

Alle boeken welkom

Alle door schrijvers zelf uitgegeven boeken zijn in principe welkom aan de Hospitaallaan 1, pal achter het Gevangenismuseum. “Zolang er niks extreems in staat of het een gek onderwerp is, kunnen ze bij mij terecht”, zegt Woltjer glimlachend.

Intussen hebben heel wat Drentse selfpubbers de planken ontdekt in Veenhuizen. Zo ligt daar de roman Sterrenkijker van Berend Henk Huizing uit Hoogeveen, en Een leven op wielen van Claudia Stinne uit Aalden. Ook van Kees Opmeer uit Ruinen liggen er verschillende stapeltjes werk.

Of haar eigen boek ooit nog op de planken in Veenhuizen komt? “Dat is nog een grote wens van mij, een eigen prentenboek uitgeven. Daar is het verhaal voor deze boekenwinkel ook mee begonnen, om zelf m’n eigen boek uit te brengen. Maar omdat ik als vormgeefster van zoveel schrijvers de klacht kreeg dat ze nergens terecht konden, heb ik me eerst hier op gestort.”

Op zaterdag 20 april houdt Woltjer in haar boekenwinkel in Veenhuizen een selfpubbersdag. Met het evenement Pubbers en Paupers wil ze de schrijvers die hun eigen werk uitgeven samenbrengen, zodat ze elkaar kunnen versterken.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken