Het Rijk trekt 1,65 miljard euro uit voor de verduurzaming van huizen in Noord-Drenthe en Groningen. In Tynaarlo, Aa en Hunze en Noordenveld kunnen woningeigenaren met een laag inkomen tot 40.000 euro aan subsidie krijgen. Overige bewoners kunnen tot maximaal 20.000 euro tegemoet zien voor verduurzaming.
De maatregel is onderdeel van de zogeheten ‘ereschuld’ die het Rijk heeft aan drie Drentse en tien Groningse gemeenten. Daarin wordt onder andere de wens uitgesproken om richting een ‘aardgasvrije regio’ te gaan. Om die wens kracht bij te zetten, kunnen woningeigenaren met een subsidie hun huis straks makkelijker verduurzamen.
Niet voor zonnepanelen
In Noord-Drenthe komt het erop neer dat bewoners met een inkomen tot 140 procent van het wettelijk minimumloon een vergoeding kunnen krijgen van maximaal 40.000 euro. Dit geld moet besteed worden aan maatregelen om woningen op een ‘Standaard voor woningisolatie’ (zie kader onderaan) te krijgen. Daarbij gaat het niet om investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp, maar meer om isolatiemaatregelen aan dak of vloer, of het dichten van kieren in een woning.
Voor inwoners van Noord-Drenthe die boven deze inkomensnorm zitten, geldt dat zij tot 20.000 euro aan subsidie kunnen ontvangen. Wel moeten zij de helft van de duurzaamheidsinvestering zelf ophoesten. Woningeigenaren die niet in staat zijn zelf de helft te betalen, maar toch boven de inkomensgrens zitten, kunnen een beroep doen op het Nationaal Warmtefonds.
Energiearmoede tegengaan
De gedachte achter de regeling is dat huiseigenaren met schades vaak weinig aan verduurzaming hebben gedaan, in afwachting van wat er met hun woning zou gaan gebeuren. Daarbij geeft het Rijk voorrang aan de meest kwetsbare huiseigenaren bij wie energiearmoede op de loer ligt.
De maatregel geldt met terugwerkende kracht ook voor inwoners die na 25 april 2023 een investering hebben gedaan in hun huis. Op die dag presenteerde het Rijk de kabinetsreactie Nij Begun in Garmerwolde.
Huren niet verhoogd
Ook voor huurwoningen is er een mogelijkheid tot verduurzamen. Voor woningcorporaties in Groningen en Noord-Drenthe ligt 200 miljoen euro klaar. Met corporaties is afgesproken dat investeringen in de woningen niet mogen leiden tot hogere huren, zodat huurders juist profiteren van de maatregelen.
De komende maanden wordt de aanpak verder uitgewerkt door de overheid. Dat gebeurt samen met bewoners, bouwers, woningcorporaties en het Nationaal Warmtefonds. De gemeenten nemen het voortouw in de uitvoering van de maatregel.