dinsdag, mei 7, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Vertrouwensprobleem Alteveer gaat over veel meer dan noodopvang

Deel op Facebook

De komst van asielzoekers in het Noord-Drentse Alteveer houdt de gemoederen in het buurtschap nabij Roden flink bezig. Veel meer dan angst voor de komst van vreemdelingen, zijn er zorgen over toekomstige woningbouw en de verkeersveiligheid. Tijdens een bijeenkomst lukte het burgemeester Klaas Smid vanavond niet die zorgen weg te halen. 

De Noordenveldse burgemeester staat voor de 40 vluchtelingen die uit Coevorden deze kant op komen. “Het is een groep waarover geen wanklank te horen is”, benadrukt hij. 30 vrouwen en 10 kinderen (in de leeftijd van 10 tot 12) komen volgende week naar Alteveer. Maar de komst van vluchtelingen is niet het grootste bezwaar van de Alteveerders. 

Dubbelop

Veel meer is er sprake van een vertrouwenskwestie. Dat zegt bijvoorbeeld Petra van der Duin, direct aanwonende van de Prins Willem Alexander-hoeve. Op het PWA-terrein, waar een maatschappelijke bestemming op rust, worden de vluchtelingen straks gehuisvest. “Vier jaar geleden kwamen wij hier wonen, toen had je op het PWA-terrein een centrum voor pleegkinderen. Daar ervaarden wij geen last van. Daarna werd het verhuurd aan een school (BBS de Verwondering, red.). Daar ervaren wij ontzettend veel geluids- en verkeersoverlast van en zijn we over in gesprek met de gemeente. Dat heeft niets opgeleverd. Er wordt niet naar ons geluisterd.” 

“In plaats daarvan”, vervolgt Van der Duin “krijgen wij ineens een azc achter ons. Daarnaast blijft de school bestaan. Wij krijgen dus dubbel zoveel verkeer voor en langs ons huis.” 

Haast geboden

Het vertrouwen is bij de familie Van der Duin dan ook helemaal weg. “De gemeente heeft laten zien niet constructief met ons om te kunnen gaan.” 

Burgemeester Smid zegt de zorgen te begrijpen. “Maar hier is haast geboden. In zulke gevallen kun je nu eenmaal geen uitgebreid participatieproces op poten zetten.” 

Gebrek aan vertrouwen 

De familie Van der Duin staat niet alleen wanneer ze zeggen geen vertrouwen in de gemeente te hebben. Tom Stienstra – voorzitter van de dorpsbelangenvereniging van Roderesch, Alteveer en Steenbergen – zegt dat er in Alteveer ‘al jaren’ een vertrouwensprobleem is. 

Dat heeft vooral te maken met de eigenaar van de PWA-hoeve, stelt Stienstra. Aernout Bos wil 7 luxe villa’s laten bouwen op de plek, maar bewoners van Alteveer zien dat niet zitten. Het zou niet passen in de natuurlijke omgeving en bovendien een flinke toevoeging zijn aan een dorp waar zo’n 50 mensen wonen. “De eigenaar van dit terrein heeft eerder gedreigd met de komst van een azc, als wij ons tegen die woningbouwplannen zouden keren”, zegt Stienstra. “En nu komt dat azc er.” 

Dreigement tot uiting

Tijdens de informatieavond werd de suggestie gewekt dat er een deal tussen de gemeente en ondernemer Bos (die zelf overigens niet aanwezig was) is gemaakt. Burgemeester Smid ontkent dat met klem. “Bovendien hebben wij als gemeente de eigenaar benaderd en niet andersom. Er is geen sprake van een deal, handeltje of een verdienmodel.”

Stienstra wil dat wel geloven. “Maar het dreigement van de heer Bos komt nu wel tot uiting. Dan is het op zijn minst naïef van de gemeente om hier aan mee te werken.” 

Niet permanent 

Feit is dat de crisisnoodopvang in Alteveer er komt. Tot en met 1 april, met mogelijk een uitloop van een paar weken. “Maar het wordt absoluut geen permanente plek voor vluchtelingen”, belooft Smid. 

Op het terrein zal 24 uur per dag bewaking zijn en inwoners met vragen kunnen dag in dag uit terecht bij een contactpersoon. Op die manier hopen gemeente, COA en het Rode Kruis de overlast zo klein mogelijk te houden. 

Monsterklus

De 40 aanwezigen hebben in ieder geval hun zegje kunnen doen. Ook over de verkeersveiligheid, die volgens Alteveerders flink te wensen over laat. Het liefst zien zij dat heel Alteveer een 30 kilometer-zone wordt. 

Daarnaast kwam er vanuit het dorp een oproep om na 1 april met gemeente en eigenaar van de Prins Willem Alexander-hoeve in gesprek te gaan. Om te spreken over de toekomst van het terrein, maar vooral ook om een poging te ondernemen het onderlinge vertrouwen weer enigszins te herstellen. Dat kon nog wel eens een monsterklus worden. 

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken