donderdag, april 18, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

De mooiste wandelroutes in Noordenveld

Deel op Facebook

Noordenveld heeft enorm veel natuur en een fijne geschiedenis. Het dorpje ligt in het noorden van Drenthe en dicht bij Groningen en Friesland. Met plaatsen als Roden, Norg en Peize vind je hier bossen, heide en rivierdalen. Dit is echt typisch Drents. Maar er is ook veel historie. Roderwolde heeft een bijzondere molen, Woldzigt, en in Norg zie je nog oude boerderijen. Het meest bijzondere is misschien wel Veenhuizen, een dorp dat vroeger bekendstond om de Koloniën van Weldadigheid. Hier werden arme mensen omgeschoold tot nette burgers. Genoeg te zien dus. Hier zijn een aantal mooie wandelroutes!

Familiepad Noordenveld

Het Familiepad in Noordenveld is de eerste route die je echt een keer moet bewandelen. Deze route ligt midden in het mooie Nationaal Park Dwingelderveld en is perfect voor iedereen die zin heeft in een makkelijke en mooie wandeling. Het pad is maar 2,5 kilometer lang en is daarom ook geschikt voor families, ook als je met een rolstoel of kinderwagen bent. De hele route is namelijk geasfalteerd. Je loopt door het grootste natte heidegebied van West-Europa, vol met heide, bossen, jeneverbesstruiken, zandverstuivingen en wel veertig mooie vennetjes. Trek in de kou wel even je geitenwollen sokken aan, zodat je het ook lekker warm hebt. Wist je dat je hier zelfs slangen kunt tegenkomen? Denk aan de adder en de ringslang, die hier namelijk leven. Misschien zie je ook wel kraanvogels, die zijn hier sinds een paar jaar weer terug. Je kunt zelfs de schaapherder tegenkomen, die je alles kan vertellen over hoe de heide wordt onderhouden en je kunt zelfs meedoen aan wol-workshops. En heb je liever zin in een ontspannen wandeling? Neem dan de picknickmand mee, want die zijn er ook (en die zijn ook rolstoelvriendelijk). Het Familiepad is dus echt een must-wandel!

Landgoed Mensinge

De wandelroute Mensinge wordt ook wel mini-Drenthe genoemd door het Staatsbosbeheer. Dit is echt een mooie plek vol met groen, bossen, heide en zelfs kleine riviertjes die je terug brengen in de tijd. Je wordt meegenomen door het landgoed Mensinge en het is echt een ontspannen wandeling als je van rust, uitzicht en natuur houdt. Trek je wolllen sokken voor heren (of dames) aan, neem een flesje water mee en geniet ervan!

Roderwolde en de Woldzigt molen

Een andere route loopt door het mooie dorpje Roderwolde. Tijdens deze route kom je bij de Woldzigt Molen uit, echt een hoogtepunt in Noordenveld. In deze oude molen werd vroeger graan en olie gemaakt. Wist je dat? Het is dus super om te bezoeken als je van geschiedenis en cultuur houdt. De gezellige kleine straatjes van Roderwolde geven je een heerlijk nostalgisch gevoel.

Het gevangenisdorp Veenhuizen

Een andere route loopt door Veenhuizen. Hier stap je als het ware terug in de tijd van de Koloniën van Weldadigheid. Dit bijzondere dorp was ooit de plek waar arme mensen naartoe werden gestuurd om te leren hoe ze goede burgers konden worden. Je krijgt hier een interessant kijkje in de lokale geschiedenis. Ga zeker even langs bij het Nationaal Gevangenismuseum om alles te ontdekken over het boeiende verleden van Veenhuizen. Genoeg routes om te wandelen dus als je geen inspiratie meer had. Welke route heb jij op het oog? Geniet ervan!

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken