maandag, mei 27, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Muren in een (nieuwbouw)huis afwerken

Deel op Facebook

Als er een nieuwbouwhuis opgeleverd wordt, dan is het vaak zo dat je de afwerking zelf moet regelen. Je kunt dit laten doen door een bedrijf, maar als je zelf handig bent dan kun je ook zelf aan de slag. Dit is ook een manier om kosten te besparen. Waar je vaak mee begint is het afwerken van de muren. Er zijn diverse manieren hoe je dit kunt doen. Als de muren eenmaal zijn afgewerkt, dan is het tijd voor het verven en eventueel behangen.

Hoe werk je muren af?

Als de muren behangklaar zijn opgeleverd door de professionals, moet je de nieuwbouw muren afwerken om er daadwerkelijk behang of verf op te kunnen doen. Er zijn twee populaire keuzes waar vaak uit gekozen wordt. Dit is renovlies behangen of stucen.

Renovlies behang, ook wel stuc behang genoemd, lijkt op glasvezelbehang maar is net even anders. Het is vaak een combinatie van polyester vezels, papier en bindmiddel. Deze drie dingen vormen zich tot een relatief sterk type behang. Dit wordt in eerste instantie niet gedacht gezien de dikte van het behang. Renovlies behang staat bekend om het mooie en strakke resultaat wat het heeft.

De tweede, populaire keuze voor het afwerken van muren in stucen. Bij stucen worden de muren geëgaliseerd met cement- of gips gebonden specie.

Muren afwerken is een belangrijke taak die echt gedaan moet worden en daarom is tijd indelen een belangrijke factor. Als je de tijd goed indeelt, dan kun je soepel door het proces van het huis afwerken lopen.

Tips voor verven en behangen van muren

Verven en behangen van muren is het allerleukste gedeelte! Ten eerste moet je een keuze maken. Wil je de muur verven of behangen en wat voor kleur of patroon wil je? Om zo lang mogelijk plezier te hebben van de verf of behang is het belangrijk dat het zorgvuldig gebeurt. Hieronder een aantal tips voor het verven van muren:

 • Zorg ervoor dat de muren schoon, droog en stofvrij zijn.
 • Bij het kiezen van de verf moet je rekening houden met de ondergrond, de afwerking en de gewenste kleur.
 • Roer de verf door voordat je begint met verven.
 • Als je een muur verft, is het handig om eerst de hoeken en randen te doen.
 • Verf dunne lagen.
 • Draag kleding die vies mag worden.
 • Doe je ramen en deuren open voor ventilatie.

Het leuke aan verven is dat je het gemakkelijk weer kunt doen en dat je iedere kleur kunt kiezen. Als je graag een andere kleur wilt, is het makkelijk te veranderen. Behangen daarentegen is iets meer werk. Hieronder een aantal tips voor het behangen van muren:

 • Bij behangen heb je een aantal materialen nodig. Zorg ervoor dat je dit geregeld en bij de hand hebt.
 • De muur moet schoon, droog en stofvrij zijn voordat je begint met behangen.
 • Er zijn verschillende soorten behanglijm. Kijk goed naar wat voor soort behang je hebt gekozen en kies hierbij geschikte lijm.
 • Gebruik een scherp mes bij het snijden van het behang. Zo voorkom je scheuren en rare randen.
Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken