woensdag, mei 29, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Column | Laat je stem horen

Deel op Facebook

Sanne schrijft elke zondagochtend over wat haar is opgevallen deze week in de maatschappij

Wat heb ik afgelopen week veel geleerd over de aankomende verkiezingen bij een
Pizza & Politics avond in Jimmy’s Groningen!

Bijvoorbeeld dat deze verkiezing een zgn. ‘getrapte verkiezing’ genoemd wordt. Dit betekent dat het volk de leden van de Provinciale Staten kiest, waarop zij de leden van de Eerste Kamer kiezen, welke op hun beurt de Tweede Kamer controleert.

Logischerwijs stemmen de leden van de partij waar jij op gestemd hebt, ook weer op leden van hún eigen partij, om zitting te krijgen in de Eerste Kamer. 

Maar! Aangezien de Eerste Kamer de laatste controle verricht op bijvoorbeeld een wetsvoorstel dat de Tweede Kamer doet, kun jij met jouw stem het verschil maken! 

Want de (indirect door jou gekozen) leden van de Eerste Kamer beslissen of betreffende wetsvoorstel wel of niet door de controle komt!

Helaas ligt de opkomst voor stemmen voor de Provinciale Staten en Waterschappen meestal slechts rond de 50%, wat inhoudt dat er veel stemmen verloren gaan. Dat terwijl je met je stem juist invloed uit kunt oefenen!

Tijdens de informatieve avond werd ook duidelijk dat er gebrek aan vrouwen en jongeren is. Om dit te veranderen is het nodig om tactisch te stemmen, nl. door te stemmen op een vrouw of een jongere die op de lijst staat bij de partij van jouw keuze. 

Omdat iedere stem telt, kunnen we op die manier ervoor zorgen dat de vertegenwoordiging in de politiek een goede afspiegeling is van de samenleving.

Wat ik eigenijk als belangrijkste geleerd heb, is dat het heel belangrijk is om je stem uit te brengen. Want hiermee geef je sturing aan de uitkomst van diverse belangrijke beslissingen. 

Laat ook jouw stem dus gelden, want er valt wat te kiezen! Of je nu links, rechts of midden stemt.

Ga stemmen! Op 15 maart kan het!

Volg Sanne op instagram: @RedrumSanne

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken