donderdag, mei 30, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Kersverse raadsleden Lamberst en Hoving in ‘Politiek op Zaterdag

Deel op Facebook

De kersverse raadsleden Richard Lamberst (VZ Westerkwartier) en Free Hoving (VVD Noordenveld) zijn te gast in de uitzending ‘Politiek op zaterdag’ van 21 januari. Beiden traden na de verkiezingen van vorig jaar als raadsleden aan. 

Vooral Lamberst heeft grote politieke ambities. Want hoewel hij pas kort in de gemeenteraad van Westerkwartier zit, doet hij bij de komende Statenverkiezingen in maart ook al een gooi naar een plek in de Groninger Statenzaal. Hij prijkt hoog op de kieslijst van Groninger Belang die nu nog met drie zetels is vertegenwoordigd in het provincieparlement. Eén van deze statenzetels wordt ingenomen door wethouder Hans Haze (VZ Westerkwartier). Hij stelt zich niet opnieuw voor de Staten beschikbaar.

Bundeling lokale partijen
Groninger Belang is een bundeling van lokale partijen in de provincie. Lokale partijen doen het vaak goed bij raadsverkiezingen. Maar het is Groninger Belang tot op heden niet gelukt om in de provinciale politieke net zo’n vuist te maken. Wat verwacht kandidaat Lamberst ervan op 15 maart? Geeft hij zijn raadslidmaatschap voor VZ op als hij tot Statenlid zou worden verkozen? Of wil hij beide politieke functies eventueel combineren? Met Lamberst praten we zaterdag telefonisch omdat hij op dat moment verblijft in België. 

Oud-gemeentesecretaris
In de studio zit Free Hoving (67) die raadslid is voor de VVD in Noordenveld na het doorschuiven van Robert Meijer naar het college van B en W. Hoving die aanvankelijk boer was, kan bogen op een lange ambtelijke loopbaan. Na het volgen van de Bestuursacademie begon hij ooit als leerling-ambtenaar bij de gemeente Haren. In 1993 werd hij gemeentesecretaris van de Gelderse gemeente Rozendaal (bij Arnhem) en trad later als wethouder in dezelfde gemeente. Acht jaar lang oefende hij het wethouderschap (in deeltijd) uit. Tegenwoordig woont Hoving in Peize. Hoe kijkt hij aan tegen de politiek van Noordenveld?

De uitzending is van 11 tot 12 uur en kan later op deze website worden teruggeluisterd via ‘Uitzending gemist’. De presentatie is ook deze week in handen van Koos Bijlsma en Bert Flonk (tevens regie en techniek). 

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken