zondag, maart 3, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Politiek op zaterdag’ over opvang asielzoekers in Midwolde

Deel op Facebook

‘Politiek op zaterdag’ besteedt op 3 februari aandacht aan het besluit van B en W van de gemeente Westerkwartier om binnenkort drie maanden lang 70 asielzoekers op te vangen in het voormalige bedrijfspand van sloopbedrijf Jager/Dusseldorp in Midwolde. Buurtbewoner Bert de Brock en wethouder Harry Stomphorst blikken terug op de drukbezochte hoorzitting die hierover eerder deze week plaatshad in De Postwagen in Tolbert.

Aanvankelijk leek het een rumoerige avond te worden. Uiteindelijk verliep de bijeenkomst toch nog in redelijk goede sfeer. Een groot aantal aanwezigen was van oordeel dat de gemeente de omwonenden eerder had moeten betrekken en ook een vorm van inspraak moeten gunnen. De gemeente beriep zich op haar beurt op overmacht. Volgens het gemeentebestuur ontbrak de tijd voor inspraak in een eerder stadium. 

De gemeente is bereid de bewoners serieus te nemen, bleek deze avond. Er wordt een telefoonnummer geopend voor buurtbewoners die zich eventueel onveilig voelen bij een dreigend incident.

Extra toezicht? 

Er klonk deze avond een roep om extra toezicht door politie en buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s). Op basis van ervaringen in 2022 met noodopvang in de Topsporthal in Leek acht wethouder Stomphorst die sinds kort met vluchtelingenzaken in zijn portefeuille is belast, niet noodzakelijk.

Opvang Oekraïners

Opvallend was dat een deel van de zaal nadrukkelijk aangaf blij te zijn met het aanbod van Westerkwartier voor de tijdelijke opvang van asielzoekers teneinde op die manier het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Na de periode van opvang van asielzoekers wil de gemeente gedurende twee jaar (en mogelijk langer afhankelijk van het verloop van de oorlog) op deze plek ontheemde Oekraïners opvangen.

De uitzending duurt zaterdag van 11 tot 12 uur met Bert Flonk (tevens regie en techniek) en Koos Bijlsma als presentatoren. Via de link ‘Uitzending gemist’ op deze website kan het programma later worden terug geluisterd.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken