zondag, mei 26, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Westerkwartier houdt 1,6 miljoen over aan opvang Oekraïners. ‘Geen drama’, zegt raadslid Bloem

Deel op Facebook

De gemeente Westerkwartier ontving de afgelopen anderhalf jaar 9,3 miljoen euro van het Rijk voor de opvang van 410 Oekraïners in Sebaldeburen, Grootegast, Zuidhorn en Marum. Van dit bedrag is 1,6 miljoen besteed aan andere doeleinden, blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden. Ook de meeste andere gemeenten in Groningen en Drenthe houden aan de opvang van de oorlogsvluchtelingen geld over.

Fractievoorzitter Arnold Bloem van de lokale partij Sterk Westerkwartier snapt dat veel burgers dit maar ‘een vreemd verhaal’ vinden. In de uitzending van ‘Politiek op zaterdag’ (de eerste na het zomerreces) plaatste hij nuances. Hij rekende voor dat Westerkwartier werkt met een jaarlijkse begroting van 190 miljoen. De meeste inkomsten komen uit het Gemeentefonds. ,,De inkomsten van het Rijk zijn in het ene geval toereikend maar in het andere geval niet. Als het gaat om de Oekraïnersopvang houdt de gemeente kennelijk wat geld over.” Bloem ziet geen reden om over een ‘bedrag achter de komma’, zoals hij het noemde, al te veel ophef te maken. 

Gratis sport voor de jeugd?

Sterk Westerkwartier wil kinderen om gezondheidsredenen kinderen stimuleren om te gaan sporten. De optie om sport gratis aan te bieden aan de jeugd, lijkt zo goed als verkeken, nu uit onderzoek van de gemeente is gebleken dat hiermee jaarlijks 3 miljoen euro is gemoeid. Er zijn allerlei fondsen beschikbaar waarop financieel niet-draagkrachtige ouders een beroep kunnen doen om zo de sportclub voor hun kind te betalen. ,,Wij willen in gesprek met de gemeenteraad om te bekijken of er meer mogelijkheden zijn voor de gemeente om bekendheid te geven aan deze fondsen.”

Fusie Sterk en VZ?

Bloem sluit niet uit dat zijn partij op den duur samengaat met haar huidige lokale evenknie VZ Westerkwartier. Vanwege de nauwe band van VZ met de BoerBurgerBeweging  vreest Bloem dat VZ zich mogelijk gaat ontwikkelen tot een landelijke partij. Als dat gebeurt, ziet hij zo’n fusie niet zitten. 

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken