donderdag, mei 30, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Samen Sterk in Seniorenvoorlichting

Deel op Facebook

In een tijd waarin informatie- en technologietrends elkaar snel opvolgen, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat senioren gelijke toegang hebben tot kennis en hulpmiddelen. Deze informatie is niet altijd makkelijk te vinden en niet elke 80+’er weet zijn weg goed te vinden op het internet.

Sociaal Werk De Schans voorziet in deze behoefte door seniorenvoorlichting te bieden. Vrijwilligers gaan op huisbezoek bij senioren en maken het verschil in het leven van 80+’ers. Het bieden van een luisterend oor, vroegtijdig signaleren van problemen en waardevolle verbindingen leggen zijn de taken die een seniorenvoorlichter heeft. Het enige probleem hierbij is dat er een tekort is aan vrijwilligers. Vrijwilligers die zelfstandig bij de senioren langsgaan om middels een vragenlijst informatie achterhalen van de ouderen en informatie geven. Maar het werk als seniorenvoorlichter biedt meer, het biedt ook een mooi en leerzaam gesprek met ouderen die al veel van de wereld hebben gezien.

Seniorenvoorlichting is bedoeld om alle senioren die de leeftijd van 80 jaar hebben bereikt te informeren over voor hen eventuele noodzakelijke voorzieningen en activiteiten. Zo stimuleren de vrijwilligers van Sociaal Werk De Schans de mensen om zichzelf te redden en mee te doen in de maatschappij. Waardoor zij zelfstandig (kunnen) blijven wonen. Als seniorenvoorlichter besteed je via een huisbezoek aandacht aan de eigen verantwoordelijkheid van senioren en aan het anticiperen op het ouder worden. De betrokkenheid van de vrijwilliger gaat verder dan alleen gezellige gesprekken. Tijdens het huisbezoek speelt de seniorenvoorlichter een belangrijke rol in het herkennen van mogelijke uitdagingen. Of het nu gaat om gezondheidskwesties, gevoelens van eenzaamheid, of praktische zaken, de voorlichter is de schakel naar professionele ondersteuning en relevante hulpbronnen.

Als vrijwilliger ben je er niet alleen voor de ander. Veel seniorenvoorlichters, die nu het werk doen, ervaren dat het van betekenis zijn in het leven van senioren ook iets met hen doet. Het geeft de vrijwilligers voldoening in hun eigen leven en leren van de inspirerende verhalen en levenslessen van de senioren. Enthousiaste nieuwe vrijwilligers kunnen zich melden via: info@sociaalwerkdeschans.nl of via 0594- 745 620

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken