zaterdag, juni 22, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Multi-talent Sharina Linker kan niet kiezen tussen karting en voetbal: “Ik vind allebei heel erg leuk!”

Deel op Facebook

Sharina Linker eindigde afgelopen seizoen op de derde plek in het Parolin Rocky F2-kampioenschap van Chrono Karting. Met deze prestatie liet de elfjarige jongedame uit het Groningse Marum de meeste jongens achter zich. Of de jongens het nu leuk vinden of niet: volgend seizoen stoomt de snelle Groningse door naar de Parolin Rocky F1 en hoopt ook daar te strijden voor het podium. In het Limburgse Venray werd ze gehuldigd.

In een prachtig aangekleed ‘Zaal Zeven’ van het Asteria Hotel in Venray werden de topdrie en de kampioenen in alle NK-klasses van Chrono Karting gehuldigd. Ook Sharina en haar ouders waren van de partij. Nog niet zo heel lang geleden had Sharina nog nooit in een kart gereden: “Ik was tien toen ik begon met karting. We zouden eerst een keer gaan crossen met mijn vader en na corona zijn we een keertje op de kartbaan in Ulrum gaan rijden. Toen ik de eerste keer in de huurkart zat, vond ik dat meteen heel erg leuk en toen hebben we een eigen kart gekocht. Zo is het een beetje begonnen.”

Vader Andre Linker zag meteen dat zijn dochter aanleg had voor de racerij: “Toen we haar zagen rijden hebben we vrij snel besloten dat we maar een kart voor haar moesten kopen. Ze ging heel snel heel stabiel rijden. We hebben veel getest en daarna gingen we clubwedstrijden in Ulrum rijden. Vorig seizoen hebben we voor het eerst een heel Nederlands kampioenschap gereden, dat was de Parolin Rocky F2 en daar is ze nu dus derde in geworden.”

Dit jaar streed Sharina mee in het sterk bezette clubkampioenschap op de kartbaan in Ulrum en deed ze mee aan het Nederlands kampioenschap. De eerste wedstrijd van het NK was op het Eindhovense circuit de Landsard. Tussen alle jongens met veel ervaring schoot de getalenteerde Sharina als een warm mes door de boter en eindigde op haar debuut op de derde positie, meteen een podium dus. “Daarna haalde ik twee vierde plaatsen en toen was ik best wel verdrietig”, als een echte sportvrouw neemt Sharina met niets minder dan een podiumpositie genoegen, zelfs al is het haar eerste seizoen.

“In Venray sloeg ik over de kop, dat was wel een dieptepunt van het seizoen”, zo vertelde Sharina na afloop van de huldiging in het Asteria Hotel nabij Venray. Na de crash revancheerde de snelle Groningse dame zich goed en kwam ze op het kartcircuit van Spa-Francorchamps enorm goed voor de dag. “Toen ik Spa won ik de wedstrijd, dat was natuurlijk wel leuk.”

Toen Sharina in Spa op het hoogste podium mocht klimmen was dat tegen het zere been van alle jongens die ze die dag achter zich liet. Sharina zelf kon er wel om lachen: “Ik vind het wel leuk om voor alle jongens te eindigen, het is gewoon erg leuk als dat lukt. Ze vinden het niet leuk, maar ik wel”, zo klonk het met een knipoog.

Naast de karting is Sharina ook nog eens goed in voetbal, ze is gescout door de KNVB en wordt nu geholpen door jeugd oranje. De familie Linker heeft dus een waar multi-talent in hun midden. De elfjarige Groningse speelt haar wedstrijden nog voor SV Marum en zit in het KNVB meisjes team onder de twaalf. Nu ze twee sporten doet die ze allebei heel leuk vindt, is het moeilijk kiezen: “Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik leuker vind, ik vind het allebei even leuk”, zo vertelde ze opgetogen.

Nu Sharina in haar debuutseizoen het al schopte tot de derde positie in de Parolin Rocky F2-klasse, is het volgens de familie tijd voor een stapje omhoog naar de Parolin Rocky F1. Sharina legt de lat hoog en verwacht zelfs dat ze weer op het podium kan eindigen. “Ik rij volgend seizoen tegen ongeveer dezelfde mensen als waar ik nu tegen race. Het enige is dat ze nu veel meer aan het trainen zijn.”

Gelukkig heeft ze genoeg zelfvertrouwen! Ook Vader Andre was trots op zijn dochter en kon bevestigen dat ze blijft karten naast het voetbal: “Ga zo door meid, je doet het goed en ik ben enorm trots op je. We hebben er veel plezier aan en vorig seizoen was enorm leuk. Dus we gaan ervan uit dat het dit jaar ook weer goed komt.”

Sharina had het laatste woord en sprak haar dank uit: “Ik wil graag mijn vader en moeder bedanken, ze steunen me altijd heel goed. Verder familie en vrienden. En de kartbaan Ulrum waar ik begonnen ben met karten. Ik wil daarnaast graag mijn sponsoren autobedrijf Linker en timmerman Rick Klok bedanken voor de support. Wel ben ik nog op zoek naar sponsoren nu we een stap hoger gaan.”

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken