donderdag, februari 29, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Gemeente Westerkwartier maakt pilot ‘zonnegoot’ mogelijk

Deel op Facebook

Hoe kun je zonnepanelen aanleggen zonder dat ze het landschap aantasten? Deze vraag bracht een inwoner van Oldehove op het innovatieve idee om zonnepanelen onder het maaiveld aan te leggen: een ‘zonnegoot’. De gemeente Westerkwartier is enthousiast over het innovatieve idee en stelt een innovatiesubsidie van € 9.163 beschikbaar om een pilot met de zonnegoot mogelijk te maken. De inwoner wil na de zomer starten met de aanleg. 

Zonnegoot

De inwoner van Oldehove is een groot liefhebber van het bijzondere landschap Middag-Humsterland waarin hij woont. Om het landschap niet te ‘vervuilen’ met zonnepanelen, maar wel energie te kunnen opwekken, bedacht hij de ‘zonnegoot’. De zonnepanelen worden verdiept aangelegd in het landschap, dus moet er goed worden nagedacht over hoe warmte, energie en water worden afgevoerd. De inwoner heeft daarom experts van energieadviesbureau Humsterland Energie en zonnepanelenleverancier APSolar uit Hoogezand bij zijn project betrokken en ook contact gelegd met de Hanzehogeschool Groningen (EnTranCe).  

 

Innovatie voor het Westerkwartier en daarbuiten

Voor zover we kunnen nagaan, is de gemeente Westerkwartier de eerste gemeente waar zonnepanelen verdiept worden aangelegd. Wethouder Bé Schollema: “Hier zien we waarom we een innovatiefonds in het leven hebben geroepen. Inwoners kloppen bij ons aan en via deze subsidie helpen we ideeën verder en kunnen we er in het Westerkwartier als eerste kennis mee maken.”

Kennis delen 

De inwoner wil de lessen die hij leert van de pilot graag delen met andere geïnteresseerden. 

Informatie over het innovatiefonds is te vinden op www.westerkwartier.nl/innovatiefonds 

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken