donderdag, februari 29, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

in deze Groningse gemeenten slaan autodieven het vaakst toe

Deel op Facebook

Met de sleutel in je hand aankomen bij een lege parkeerplaats: binnen de provincie heb je in de stad Groningen de grootste kans op een gestolen auto. Per 10.000 huishoudens werden er de eerste vier maanden van het jaar 2,4 motorvoertuigen gestolen, bijna twee keer zoveel als elders in Groningen. Na de provinciale hoofdstad zijn Westerwolde en Stadskanaal de onveiligste gemeenten om je motorvoertuig te parkeren. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

In de provincie Groningen werden in de eerste 4 maanden van 2023 gemiddeld 1,4 motorvoertuigen gestolen per 10.000 huishoudens. De kans op een diefstal is hiermee kleiner dan landelijk gemiddeld (3,7), al zijn er wel grote verschillen per gemeente. “Je bent voor de diefstal van een auto alleen verzekerd als je WA plus of Allrisk bent verzekerd. Met alleen een WA verzekering val je dan dus buiten de boot.  Denk daar dus goed over na als je een autoverzekering afsluit. Als je een vergelijking doet, kijk dan goed wat een WA plus meer kost dan een WA verzekering. Maak dan een goede afweging”, aldus expert autoverzekeringen Menno Dijcks. 

Cijfers per gemeente: stad Groningen onveiligst

Motorvoertuigen staan verreweg het minst veilig geparkeerd in de stad Groningen. De top 5 gemeenten in de provincie met de meeste kans op een autodiefstal is als volgt:

Groningen: 2,4 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Westerwolde: 1,8 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Stadskanaal: 1,4 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Eemsdelta: 0,9 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Westerkwartier en Midden-Groningen: 0,4 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Niet in elke gemeente ging het overigens mis. Zo was er van januari tot en met april 2023 in vier gemeenten geen enkele diefstal van een motorvoertuig: Het Hogeland, Oldambt, Pekela en Veendam. Bekijk de cijfers van alle gemeenten op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/diefstal/onderzoek/autodiefstal-2023 

In 2023 al bijna 3.000 autodiefstallen in Nederland

Van januari tot en met april dit jaar werden al 2.972 motorvoertuigen gestolen in Nederland. Bijna de helft van deze incidenten vond plaats in Noord- en Zuid-Holland. Groningen is goed voor 1,4% van alle autodiefstallen. 

Opvallend is dat niet alle auto’s even populair zijn in het dievengilde. Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit Japanse automerk. “Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken