dinsdag, april 23, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Leekster Gedichtendag 2023 al snel volgeboekt met enthousiaste dichters

Deel op Facebook

De Leekster Gedichtendag biedt op donderdag 26 januari een bijzonder, gevarieerd programma. Niet alleen treden maar liefst twaalf dichters op, ook is er pianomuziek en een spoken-wordoptreden, en er zijn Groningse luisterliedjes te horen. Tot slot is er nog een stukje solotheater te zien. De locatie van dit culturele feestje kan niet mooier: de balzaal van Borg Nienoord.

De aanmeldingen voor deelname van dichters stroomden al snel binnen, nadat bekend was geworden dat er – na drie jaar – weer een Gedichtendag in Leek zou plaatsvinden. De organisatoren, Christel Elshout en Wouter van Schie, zijn verheugd dat het progamma al binnen een week na publicatie vol zat. Elshout heeft in het verleden vele gedichtendagen georganiseerd in Leek, toen nog met de markante ’toondichter’ Foleor van Steenbergen, die in oktober 2022 helaas is overleden.

Elshout, vroeger actief in het cultureel en sociaal werk bij De Oude Ulo, en Van Schie, theatermaker, hbo-docent en dichter, kennen elkaar al jaren en hebben altijd contact gehouden. Samen zijn ze enthousiast begonnen aan het avontuur om weer een Leekster Gedichtendag op de kaart te zetten. “Het was voor ons best verrassend dat we zo snel zoveel aanmeldingen kregen, het werd duidelijk erg gemist”, zegt Elshout. Van Schie vult aan: “We hebben zelfs nu nog een wachtlijst met enkele dichters.”

De Groningse zangeres van luisterliedjes Tineke Rouw-Oosterhuis verzorgt twee korte sessies op de 26e januari. Alle dichters hebben precies negen minuten de tijd om werk voor te dragen. Uiteraard nemen zij ook hun eigen gedichtenbundels mee, die ze die avond aan de man en vrouw kunnen brengen. Er zijn korte piano-intermezzo’s van Rajko, en Sven Honnef is die avond de spoken-wordartiest. Rens-Elisabeth de Vries draagt gedichten voor, maar brengt ook een scene uit haar persoonlijke theaterstuk Oranjewoud ten tonele (“over de onmacht van een meisje wanneer je ouders scheiden”).

De andere dichters zijn: Atze van Wieren, Coby Poelman-Duisterwinkel, Sylvia Hubers, Paula Laning, Bart Adjudant, Jelou, Maarten Streefland, Anjo Fasten en Henk Mulder, Piety Veenstra en Anneke Wasscher. Het landelijk poëziethema dit jaar is ‘vriendschap’.

Donderdag 26 januari, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Entree: 2,50 euro, inclusief een kop koffie of thee. Aanmelden vooraf (niet verplicht, wel verstandig) via gedichtendagleek@gmail.com. Parkeren kan op de grote parkeerplaats bij Infocentrum Nienoord. Vanaf daar staan er enkele wegwijzers naar de borg (100 m lopen).

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken