donderdag, mei 23, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Lezing over het 17e-eeuwse kookboek van Occa Ripperda met een optionele proeverij bereid door Carolina Verhoeven

Deel op Facebook

Beverstaart, kikkers, spreeuwen en zwanen. Hoe u dit klaarmaakt, staat in het kookboek van Occa Johanna Ripperda (1619-1686). Het boek bevat 1080 recepten die zij in haar leven verzamelde.

Lezing en proeverij

Van poffert tot pasteien met gekonfijte citroen. De in Groningen geboren Occa was een echte fijnproever. Heeft u nog geen kennis gemaakt met deze bijzondere Groningse? Op 18 januari nodigt Redmer Alma u uit voor de lezing over het leven van Occa. Voorafgaand aan de lezing biedt culinair erfgoedspecialist Carolina Verhoeven een proeverij aan naar recept van Occa.

Wie is Occa?

Occa Johanna Ripperda (1619-1686) werd geboren in Farmsum en trouwde met de Oost-Friese Enno Adam van In- en Kniphuisen. De aangetrouwde nicht van de bewoners van borg Nienoord werd op jonge leeftijd weduwe. Ze liet een kookboek na, waardoor we veel over haar en de smaken van de Groningse adel te weten komen.

Akka meets Occa

Leden van de vereniging Alumni Kunstenaars Klassieke Academie Alumni lieten zich inspireren door de 17de-eeuwse tafel en keuken van Occa Ripperda op borg Nienoord. Alma opent 18 januari een extra opstelling met deze kunstwerken. De werken zullen vervolgens te zien zijn in de tentoonstelling ‘De andere Gouden Eeuw van Occa Ripperda’ t/m 28 februari 2023 in Museum Nienoord.

Programma

19:00 – 20:00 uur: optionele proeverij naar origineel recept van Occa Ripperda;

20:00 – 22:00 uur: lezing door historicus Redmer Alma;

In de pauze een kort bezoek aan de tentoonstelling.

Praktische informatie

Locatie: Museum Nienoord

Tijd: 19:00-22:00 uur

Kosten lezing: €7,50

Kosten proeverij: €14,50

Inschrijven kan tot 11 januari 2023 via info@museumnienoord.nl. Wacht niet te lang want het aantal deelnemers is beperkt . Geef duidelijk aan of je voorafgaand aan de lezing deel wilt nemen aan de proeverij.

————————————————————————————————————-

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jantine Meijer van Museum Nienoord 0594-512260

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken