dinsdag, juni 18, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Meer ruimte voor de poelkikker in Oostindie Leek

Deel op Facebook

Gemeente Westerkwartier maakt twee nieuwe poelen, waar het goed toeven is voor de poelkikker. De poelen komen aan de rand van de nieuwbouwwijk Oostindie in Leek.

Kikkers in Oostindie

Oostindie Zuid vormt de afronding van de nieuwbouwwijk Oostindie. Uit ecologisch onderzoek voorafgaand aan de aanleg kwam naar voren, dat de beschermde poelkikker in dit gebied leeft. De gemeente heeft daarom vóór de start van de aanleg van dit deel van de wijk verschillende maatregelen genomen. Kikkers zijn weggevangen en kregen tijdelijk een plek in een sloot met schermen erlangs. Intussen zijn in Oostindie Zuid nieuwe waterpartijen aangelegd en zijn de schermen weggehaald. De kikkers kunnen nu weer hun eigen weg zoeken.

Groene plus voor de poelkikker

Als groene plus boven op de verplichte maatregelen legt de gemeente nu ook nog twee poelen aan langs de oude weg Oostindië, aan de rand van de nieuwbouwwijk. Deze poelen staan niet rechtstreeks in verbinding met open water, waarmee deze zeer geschikt zijn voor kikkers. Roofvissen kunnen daardoor niet in de poelen komen. De gemeente maakt met zand, struiken en boomstammen ook nog plekken op land waar de kikkers kunnen overwinteren.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken