donderdag, februari 29, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Renovatie gemaal Fanerpolder afgerond

Deel op Facebook

Donderdag 1 juni is de renovatie van gemaal Fanerpolder bij Briltil officieel afgerond. Tegelijkertijd is de versterking van de kade Hoendiep Westzijde en het herstel van de weg op de kade afgerond.

Het officiële eindsignaal gaven DB-lid Herman Beerda van het waterschap en wethouder Bé Schollema van de gemeente Westerkwartier. Zij benadrukten in hun toespraken het belang van dit werk voor het waterbeheer en de inwoners van het gebied. Beiden spraken ook hun dank en waardering uit, zowel voor de betrokkenheid van de bewoners aan de Hoendiep Westzijde als voor alle mensen die het werk hebben uitgevoerd.

Klimaatklaar, visvriendelijk en energiezuinig

Bij de renovatie heeft gemaal Fanerpolder twee nieuwe pompen gekregen. Daarmee kan het gemaal nu in totaal 46 m3 per minuut uit de Fanerpolder naar het Hoendiep pompen. Zo kan het gemaal bij zware regenbuien het water goed afvoeren. En met twee pompen is bij een storing altijd een reservepomp beschikbaar. De nieuwe pompen zijn visvriendelijk en energiezuinig. Het watersysteem in de Fanerpolder is in 2021 al klimaatklaar aangelegd. Met de nieuwe pompen is nu ook het gemaal klaar voor de gevolgen van klimaatverandering.

Cultuurhistorisch gemaal in de Fanerpolder Het gebouw van het gemaal is een monument.

Het is gebouwd in 1926 in de stijl van de Amsterdamse school. Het gebouw is heel smal. De twee pompen zijn daarom onder de grond aangelegd. Zowel de buitenkant van het gemaal als de omgeving is opgeknapt. Oude details zijn teruggebracht in het gemaal en in het nieuwe smeedijzeren hekwerk.

Overdracht gemaal van gemeente naar waterschap

Het gemaal Fanerpolder en een deel van de Grotetocht achter het gemaal was eerder van de gemeente Westerkwartier. De gemeente heeft het gemaal en het deel van de Grotetocht voor aanvang van de werkzaamheden overgedragen aan het waterschap. En heeft het waterschap een gewenningsbijdrage betaald.

Versterking kade Hoendiep Westzijde en herstel weg

Tijdens de bouw werd de weg Hoendiep veel meer en zwaarder gebruikt dan normaal. Daarom stelden de bewoners al bij de voorbereiding voor om de weg gezamenlijk aan te passen. De kade onder de weg van Hoendiep Westzijde had nog voldoende hoogte. Maar zou in de toekomst waarschijnlijk niet meer hoog genoeg zijn voor de veiligheid tegen hoogwater. Daarom heeft het waterschap ook alvast de kade aan de Hoendiep Westzijde versterkt. De bewonersvereniging heeft meebetaald aan het herstel van de weg. Zo is de weg nu weer voor lange tijd klaar. En de versterking van de kade beschermt de inwoners van de Fanerpolder ook in de toekomst tegen wateroverlast.

Uitvoering binnen gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier

De werkzaamheden zij uitgevoerd onder de vlag van de gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier. Daarin werken de provincie Groningen, waterschap Noorderzijlvest samen met andere partijen en de omgeving aan de inrichting van nieuwe natuur en waterbergingsgebieden. Prolander stuurt het project aan. Arcadis heeft directie en toezicht van dit werk verzorgd. En aannemer De Boer en De Groot heeft het werk uitgevoerd

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken