Vier basisscholen hebben donderdag 29 juni hun onderzoeksplannen over milieu en kringloop gepresenteerd. Dat deden ze in de Marelint in Marum. De jury bestond uit vertegenwoordigers van de Rijkuniversiteit Groningen (RUG), Sjors van Broekhuizen, de klimaatburgemeester van het Westerkwartier en wethouder onderwijs en duurzaamheid Bé Schollema. Ze waren onder de indruk van de diepgang en de zoektocht naar oplossingen. Ze concludeerden dat alle vier scholen winnaar zijn. Elke school ontving 250 euro om een oplossing uit hun eigen onderzoek te realiseren.
Wethouder Bé Schollema blij met resultaten
Wethouder Bé Schollema is blij met de presentaties van de scholen. “Hiermee zorgen we samen dat onderzoek naar duurzaamheid een belangrijke plek krijgt op scholen. Er staan ons in de toekomst veel uitdagingen te wachten en die zullen we samen moeten aangaan. Daarom is het ook zo waardevol dat we als overheid samenwerken met het onderwijs. Ik ben onder de indruk van de plannen.”
Leren om een wetenschappelijk onderzoek te doen
In het project genaamd Next Education leren kinderen uit groepen 6, 7 en 8 van de basisschool om aan de hand van een actueel maatschappelijk thema wetenschappelijk onderzoek te doen. Daarvoor ontvingen de docenten van de vier scholen een speciale training van de RUG. Dit jaar bogen CBS de Bron (Marum), OBS de Springplank (Marum), OBS de Molenberg (Grootegast) en CBS de Hoeksteen (Roden) zich over het thema kringloop.
Ideeën basisscholen
CBS de Bron deed onderzoek naar het zwerfafval rondom de school, ze maakten een inventarisatie naar afvalsoorten. Ook hebben ze het zwerfafvalgedrag van leerlingen op de school onderzocht. Hun boodschap was duidelijk: minder zwerfafval is noodzakelijk. OBS de Springplank deed binnen de school een onderzoek naar de impact en motivatie om aan recycling te doen.
OBS de Molenberg presenteerde een inventarisatie van batterijgebruik op de school, bijvoorbeeld de verhouding oplaadbaar en niet-oplaadbaar en mogelijk toekomstige kostenbesparing. En CBS de Hoeksteen onderzocht wat de verschillende routes van recycling zijn, variërend van papier tot kleding. Ook hebben ze op de school een kledingmarkt georganiseerd om hergebruik van kleding te bevorderen.
Samenwerking
Next Education omvat de samenwerking tussen Stichting Quadraten, gemeente Westerkwartier, Rijksuniversiteit Groningen, Fablab Groningen en RSG De Borgen.