woensdag, juni 19, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Waarom staan er 2 pompen langs de Diepswal in Leek

Deel op Facebook

Al enkele weken staan er 2 grote pompinstallaties water op te pompen vanuit het lager gelegen Leekster Hoofddiep naar het hoger gelegen Hoofddiep. Waterschap Noorderzijlvest heeft aan onze redactie laten weten dat er problemen zijn aan de huidige installatie.

Iedereen in de omgeving noemt het bouwwerk vaak “de sluis aan de Diepswal”, maar officieel is dit helemaal geen sluis meer. Een sluis is een scheiding tussen 2 wateren met deuren waardoor schepen kunnen passeren. De officiële benaming van dit bouwwerk is namelijk een “een overloop stuw” volgens de perswoordvoerder van het Waterschap. Een stuw is een beweegbare afdamming tussen 2 wateren waardoor geen schepen kunnen passeren.

De overloop stuw dient om de waterhoogtes van het hoger gelegen Leekster Hoofddiep te regelen. Staat het water te hoog dan zakt de stuw, staat het water te laag dan worden de pompen in het gemaal naast de stuw ingeschakeld.

Momenteel zitten er scheuren in de buis vanaf het gemaal naar stuw, het water kan hierdoor niet opgepompt worden via de huidige installatie. De buis die scheuren vertoont is sinds 1896 bij de bouw van het gemaal nooit vervangen in het kader van duurzaamheid. Bij de herstel werkzaamheden aan het bouwwerk in 2017 was de buis nog volledig intact. “Wanneer de buis vervangen wordt is nog niet bekend aangezien het niet eenvoudig is deze te vervangen en de onderdelen ook niet snel verkrijgbaar zijn” aldus de woordvoerder van het waterschap. Totdat de buis vervangen is zullen de pompen langs het Diepswal te Leek blijven staan.

Foto’s: Duurt Flonk

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken