zaterdag, juli 13, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Woningcorporatie Wold & Waard verduurzaamt haar woningvoorraad, 250ste woning door Van Wijnen energiezuiniger gemaakt

Deel op Facebook

De komende tien jaar wil woningcorporatie Wold & Waard haar woningen versneld verduurzamen. Het doel is om in 2033 de woningvoorraad energiezuiniger te krijgen. Wold & Waard werkt daarin sinds 2019 onder andere samen met Van Wijnen. Op woensdag 11 oktober werden de heer en mevrouw Roede in het zonnetje gezet. Zij waren de bewoners van de 250ste woning die door Van Wijnen uitgebreid verduurzaamd is.

Transitie naar energieneutraal

Fred Sekema, programmamanager bij Wold & Waard: ‘Het doel is om al onze 4.500 woningen in de komende tien jaar versneld energiezuiniger te maken. En daarbij moeten de woonlasten betaalbaar blijven voor onze huurders. Het woningbezit van Wold & Waard verschilt in leeftijd en uitvoering. Daardoor heeft de ene woning andere verduurzamingsmaatregelen nodig dan andere. Vorig jaar hebben wij een spoorboekje voor de verduurzaming van onze woningen ontwikkeld; wij gaan op 4 verschillende sporen aan de slag. Er zijn huizen die uitgebreid worden verduurzaamd. Bij andere woningen verbeteren we het energielabel naar C. Er zijn woningen waarbij het enkel glas wordt vervangen door HR++ glas. Deze laatste groepen krijgen ook een aanbod voor het plaatsen van zonnepanelen.”

Een van de 4 sporen is de uitgebreide verduurzaming van een woning. Deze woningen worden goed geïsoleerd en krijgen HR++glas, nieuwe installaties en zonnepanelen. Het gaat in totaal om ruim 2200 woningen die vóór 1982 gebouwd zijn. De ene helft van de woningen wordt door Van Wijnen verduurzaamd, de andere helft door Bouwgroep Dijkstra Draisma. Ook zij gaan richting de 250. De aannemers werken volgens een prestatiecontract. Hun opdracht is om de woningen te verduurzamen op basis van energieverbruik en CO2-reductie. Sturing op het einddoel in plaats van op een lijst met voorgeschreven materialen.

Meer comfort door verduurzamen

“Voor bewoners is deze renovatie een impactvolle gebeurtenis,” aldus Fred Sekema. “Hinder hebben ze er zeker van, maar aan het einde van de werkzaamheden ook meer comfort. We bereiden ze goed voor. En meestal horen we na afloop dat het ze toch is meegevallen.”

Snelheid in woningrenovatie

Alco Liest, programmamanager duurzaamheid Van Wijnen. ‘Door samen met Wold & Waard op zoek te gaan naar de gemene deler in hun type woningen, ontwikkelden we kant en klare verbeterpakketten. Daardoor hoef je niet van elke woning een nieuw project te maken. Daarmee kunnen we het bouwproces versnellen, kosten verlagen en overlast voor bewoners verminderen. Deze aanpak resulteerde alweer in het energiezuiniger maken van de 250ste woning van Wold & Waard. Daar zijn we trots op.”

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken