dinsdag, februari 27, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

‘Znorro’ betovert publiek met meeslepend openluchtspel op Podium Nienoord 

Deel op Facebook

In een zonovergoten bos genoot het publiek afgelopen weekend van de magie van ‘Znorro, de gemaskerde held’. Speelgroep Leek bracht met hun jaarlijkse openluchtspel een spectaculaire voorstelling die veel bezoekers wist te trekken. 

De sfeer was al voelbaar voordat de voorstelling begon. Het publiek kwam ruim op tijd en werd vermaakt door de getalenteerde broers Ronald en Erwin Jongsma, die met hun muziek en zang de juiste ambiance creëerden. Verzoeknummers werden zelfs ingediend, en de feeststemming zat er goed in. 

Tijdens alle voorstellingen was het prachtig weer, hoewel het op zondagmiddag iets te warm werd. Het publiek zocht verkoeling in de schaduw, terwijl er water werd uitgedeeld en ijsjes werden verkocht in de cateringtent. Ook voor de spelers was het afzien in de hitte. De decorwissels verzorgden de spelers zelf en door de dubbelrollen moest er vaak en gehaast omgekleed worden. Zij gaven zich echter volledig in hun spel en vermaakten het publiek onvermoeibaar, zelfs met de zon recht op het podium. Een welverdiende ‘chapeau’ voor hun inzet! 

Het podium werd omgetoverd tot het Mexicaanse stadje Burrito, waar een suikerplaag heerste door de corrupte El Commandante en zijn sullige Sergeant Manuel. In deze setting transformeerde de verlegen jongeman Don José tot de moedige superheld Znorro, compleet met cape en masker. Samen met zijn praatgrage paard Wervelvind ging Znorro de strijd aan tegen de suikersmokkel. De rolverdeling was indrukwekkend, en de acteurs brachten hun personages tot leven met overtuiging en enthousiasme. 

El Commandante ontdekte de plannen van Znorro en zette een prijs op zijn hoofd, wat de premiejager El Gringo wel zag zitten. Maar uiteindelijk wist Znorro iedereen te overtuigen van de slechtheid van El Commandante, en ze werden beiden gevangengenomen. Het vredige stadje Burrito kon weer opgelucht ademhalen, en de liefde tussen Don José en Conchita bloeide op. Het publiek werd getrakteerd op een prachtig gezongen lied door Conchita, gespeeld door Christy de Vries. El Commandante werd goed door haar op zijn plaats gezet. In een lied, dat niets te wensen over liet, maakte ze hem heel duidelijk hoe ze over hem dacht. Ze werd begeleid door de muzikanten Ronald en Erwin Jongsma, die gedurende het hele stuk voor de muzikale begeleiding zorgden en daadwerkelijk deel uitmaakten van het toneelstuk. 

Met schijnbaar moeiteloze overgangen tussen zijn rollen als Don José en Znorro schitterde Aldert Jonkman op het podium. Hij wist het publiek te betoveren met zijn acteertalent en bracht zowel de sullige jongeman als de stoere held op geloofwaardige wijze tot leven. 

Ook de toevoeging van kinderen in de middagvoorstellingen was een succes, waarbij zij soldaten, treinpassagiers, cafébezoekers en paarden speelden. Ze ontvingen terecht een groot applaus en werden aan het einde van het stuk in het zonnetje gezet. Hopelijk zien we de komende jaren nog meer kinderen schitteren op het toneel! 

Regisseur Hiepie Hoogeveen heeft opnieuw zijn creativiteit laten zien. Hij wist het beste uit de spelers te halen en creëerde een voorstelling waarin niemand buiten de boot viel. De bezoekers waren lovend over het spel van de acteurs en gaven aan enorm te hebben genoten. Velen gaven al aan volgend jaar zeker weer terug te komen voor een nieuwe theaterervaring. 

Naast het uitstekende spel en de voortreffelijke regie, verdient ook het productieteam een compliment. Het decor, de kostuums en de technische aspecten waren tot in de puntjes verzorgd. Het was duidelijk dat er veel tijd en moeite was gestoken in het creëren van een geloofwaardige en visueel aantrekkelijke wereld. Dit droeg bij aan de totale beleving van de voorstelling en maakte het plaatje compleet. 

De muziek van ‘Znorro’ zal nog lang in de oren van het publiek naklinken. Het Mexicaanse thema werd prachtig versterkt door de begeleiding van Ronald en Erwin Jongsma, die als muzikanten een integraal onderdeel van het toneelstuk waren. Hun bijdrage zorgde voor een extra dimensie en droeg bij aan de algehele beleving van het verhaal. 

Al met al was ‘Znorro’ een geslaagd openluchtspel dat het publiek betoverde met zijn avontuurlijke verhaal, levendige acteerprestaties en meeslepende muziek. Speelgroep Leek heeft opnieuw bewezen een waardevolle toevoeging te zijn aan het culturele landschap. De combinatie van talentvolle acteurs, een creatieve regie en de betrokkenheid van muzikanten zorgde voor een onvergetelijke theaterervaring onder de stralende zon van Podium Nienoord. Met een hartelijk applaus en de smaak van Mexicaanse magie nog in ons geheugen, kijken we alvast uit naar de volgende voorstelling van Speelgroep Leek. 

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken