Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Bent U al voorbereid op een vijandige “Black Out”?

Deel op Facebook

98% van Nederland is niet voorbereid op een grote stroomuitval of “Black Out” !

Stel je voor, de stroom valt uit in Nederland (of België), je zit thuis op de bank en de TV gaat op zwart, of je bent ’s avonds op straat en ineens in het overal donker. Misschien word je in eerste instantie hier niet zo warm of koud van, want de meeste stroomstoringen tot nu toe duurde maar erg kort en vaak waren dit stroomstoringen op lokaal niveau.

Door de transitie van het westen om over te stappen van fossiele brandstof naar groene energie, de digitalisering van ons stroomnetwerk en toenemende, wereldwijde spanningen door de oorlog in Oekraïne, neemt het risico op een grootschalige, langdurige stroomstoring toe. Ons netwerk waarschijnlijk is een van de meest betrouwbare ter wereld, maar juist door de digitalisering hierdoor ook zeer kwetsbaar geworden. Maar wat zijn de gevolgen van een landelijke, of zelfs Europese, langdurige stroomuitval en hoe kan je je hier eigenlijk op voorbereiden?

In 2015 zaten Noord-Holland en Flevoland 1 uur zonder stroom, de grootste stroomstoring ooit in Nederland. Daarna was er 2017 in de regio Amsterdam een langere stroomstoring van enkele uren, door een verroeste stroomleiding. Dit soort stroomstoringen zijn vooral vervelend en hebben in principe niet geleid tot zeer grote problemen.

Dat we veel kwetsbaarder zijn geworden dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden, is inmiddels duidelijk. Er is duidelijke interesse vanuit o.a. Rusland in hoe men onze volledige stroomvoorziening kan uitschakelen, op zelfs Europees niveau, door bijvoorbeeld een cyberaanval of een sabotageactie van stroom- /internetkabels in de Noordzee.

De 25 veiligheidsregio’s in Nederland en de overheid in België, hebben diverse plannen klaarliggen die in werking treden als de stroom uitvalt, deze plannen gaan uit van een stroomstoring van maximaal 4-8 uur. En daarna dan? Daarna wordt er een beroep gedaan op de zelfredzaamheid van burgers.
Veel mensen hebben eigenlijk geen idee welke ernstige gevolgen er zijn bij een langdurige stroomuitval. We zijn echt volledig, maar dan ook volledig, afhankelijk van stroom geworden. De gehele maatschappij draait letterlijk op stroom en dit is dus van levensbelang. Als er geen stroom is, zeker na een aantal uren kan je al een complete maatschappelijke ontwrichting verwachten met alle gevolgen van dien.

Ik ga aanstaande zondag in gesprek met Christo Motz,
International expert on hostile environment capabilities & resilience.
www.christomotz.nl
Schrijver, journalist, wereldreiziger, SERE A-instructor (Estland), Wilderness-EMT (USA), oud-brandweerman.
Auteur van het boek Elementary Survival Medicine (uitgave augustus 2023) en redactielid/co-auteur Leerboek Acute Geneeskunde (vijfde geheel herziene versie januari 2023).
De afgelopen twintig jaar bezocht ik veelvuldig de Baltische landen, Zweden, Finland, Oekraïne om onderzoek te doen naar de crisis preparatie aldaar.
De Finnen hebben hun defensiesysteem sinds de Koude Oorlog altijd op een hoog niveau gehouden. In tegenstelling tot de Zweden die hun leger jaren terug grotendeels ontmantelden. Nu luiden ze de alarmklok. De Baltische landen kregen vanaf 1945 te maken met een Russische bezettingsmacht, de helft van de bevolking in die landen is sindsdien etnisch Russisch. In Estland realiseert men zich dat een Russische bezetting hoogstens een kwestie van tijd is. De Kaitseliit, zeg maar de NATRES, is daar lokaal, regionaal en nationaal georganiseerd. In Oekraïne zijn er sinds het uitbreken van de oorlog met Rusland lokale initiatieven om de uitval van kritieke infrastructuur het hoofd te kunnen bieden.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in