woensdag, juni 19, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Geslaagde ‘openhartoperatie’ Roden reden voor een feestje

Deel op Facebook

Drie jaar lang lag het centrum van Roden open, maar vlak voor de zomer rondde aannemer Roelofs de meeste werkzaamheden af. Vandaag werd – op de eerste dag van festival Wat ’n Kunst – het nieuwe centrum officieel geopend. Ondernemers, gemeente en bezoekers toonden zich positief. 

“Het is interessant hoe positief de mensen reageren”, zegt de 14-jarige Hilbrand. “Ik verwacht dat de reacties positief zullen blijven. Ik weet het eigenlijk wel zeker.” 

Goede samenwerking

Alle lof dus voor de make-over die het Roner centrum is ondergaan. Het was ook hard nodig, meent Zakenkring-voorzitter Emiel van der Heide. “Niet alleen het straatbeeld, ook onder de straat moest veel gebeuren. Er is een enorme waterberging gekomen en het riool is aangepast. De straten stonden hier nog niet blank, maar sommige winkeliers stonden na regenval soms wel in een plas water. Dat is nu verleden tijd.” 

De Zakenkring schoof als belanghebbende zeer regelmatig aan bij overleggen met de gemeente en de wijkbelangenvereniging over de aanpak van het centrum. Van der Heide roemt de samenwerking tussen de verschillende partijen en aannemer Roelofs. “Ze hebben beloofd het centrum voor de heilige Rodermarkt klaar te hebben. Dat is ze ruim gelukt”, constateert hij. 

Veel reuring 

Wethouder Jos Darwinkel (Gemeentebelangen) groeide weliswaar op in Langelo, maar kwam geregeld in Roden. Hij ziet een dorp dat zijn Drentse karakter behoudt. “Maar waar ook veel reuring is. Ik denk dat de aanpak van het centrum bijdraagt aan bruisend geheel.”

Niks doen was, wat hem betreft, ‘de dood in de pot’. “Je wil een goed vestigingsklimaat voor bewoners en bedrijven. Daarvoor moet je een goed centrum hebben.” 

De Brink 

Darwinkel sprak van een ‘openhartoperatie’ met aannemer Roelofs als de ‘zeer bekwame chirurg’. Aan beeldspraak sowieso geen gebrek in zijn speech, want hij wist te melden dat Roden nu ‘steenrijk en niet straatarm is’ ondanks dat de ontwikkeling van het centrum de gemeente een lieve duit heeft gekost. Het miljoenenproject is na drie jaar uitvoering en nog veel meer jaren aan voorbereiding, nu afgerond. Al moet straks ook de Brink (bij de Catharinakerk) nog op de schop.

“We hebben nog geen zicht op wanneer dat moet gebeuren, maar we hebben zeker de ambitie om ook de Brink aan te pakken”, zegt hij. “We hebben in onze gemeente nog met 25 andere dorpen te maken, waar ook veel plannen liggen. Maar inderdaad: de Brink willen we zeker aanpakken.” 

Parkeren blijft onderwerp van gesprek 

Tijdens de speeches vooraf bleek eens temeer dat parkeren in hartje Roden een heet hangijzer blijft. De voorzitter van wijkbelangenvereniging Roden-Centrum Rob Schaank sprak nog maar eens uit dat hij hoopte dat het centrum ‘autoluw’ zou worden. Volgens Van der Heide is dat niet volgens de wens van de consument en de winkelier. “Bezoekers willen in het centrum kunnen parkeren, dat is onze kracht. Dat maakt ook dat u zo fijn kunt wonen in een levendig centrum.” 

Momenteel is er een blauwe zone van kracht in Roden. Of dat zo blijft, is nog niet duidelijk. Volgens wethouder Jos Darwinkel wordt er in november een onderzoek uitgevoerd naar de werking van de blauwe zone. Daarna gaan belanghebbenden in gesprek over het parkeren in het centrum. 

Kijk voor een reportage over de opening van het Roner centrum op de site van RTV Drenthe.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken