dinsdag, juni 25, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Bloemetje voor taalambassadeurs Willem en Binne 

Deel op Facebook

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak vinden zij omgaan met een computer of een smartphone ook lastig. Elk jaar zijn er duizenden mensen die de stap zetten om weer te gaan leren. Ook zetten veel mensen zich daar op een bijzondere manier voor in. Die mensen zijn allemaal helden. Dankzij de Taalheldenprijs krijgen hun verhalen een podium.  


Taalheldenprijs 2023  

Dit jaar werd de Taalheldenprijs voor de achtste keer uitgereikt.  

Het doel van de prijs is mensen feestelijk bedanken die zich op een bijzondere manier inzetten om hun taal, rekenen of werken met de computer te verbeteren. De taalheldenprijs werd uitgereikt door Prinses Laurentien der Nederlanden. Met het uitreiken van de Taalheldenprijs geeft zij de Taalhelden en hun verhaal een podium. Zodat zij met hun verhaal weer vele anderen kunnen inspireren.  

Derde plek voor Willem en Binne 

Vanuit het Westerkwartier mochten Binne en Willem meedoen voor de prijs voor cursisten. Van de elf deelnemers zijn Willem en Binne derde geworden. Dat is een hele knappe prestatie.  

Willem: “Ik had een eigen mestvarken-fokbedrijf. Mijn moeder deed altijd het papierwerk. Tot zij overleed. Toen moest ik het zelf doen. Het lezen van brieven lukte me wel. Maar iets terugschrijven niet. Daarom ben ik op les gegaan. Nu kan ik zelf op brieven reageren. Sinds ik kan schrijven ben ik vrijer. Ik durf makkelijker te zeggen hoe ik over dingen denk. Ik stond altijd achteraan. Nu kom ik langzaam naar voren.” 

Binne: “Ik werk bij de buitendienst van de gemeente Westerkwartier. Als ik vroeger een opdracht kreeg kwam ik er niet altijd uit. Dan liep ik weg. Of ik gebruikte een smoesje. Bijvoorbeeld dat ik mijn leesbril was vergeten. Dat was een zware tijd. In het begin vond ik het heel moeilijk om weer naar school te gaan. Ik moest echt een drempel over. Maar dat is voorbij. Ik kan nu lezen en schrijven. Dat geeft zoveel zelfvertrouwen! Als er vroeger een groep mensen met elkaar stond te praten ging ik er niet heen. Nu wel. Tegen iedereen die ook moeite heeft met lezen en schrijven en op les wil zeg ik: ga het doen!” 

Taalambassadeur 

Willem en Binne werden drie jaar geleden taalambassadeur. Het doel van Willem is laaggeletterden ervan te overtuigen dat je op elke leeftijd kan leren lezen, schrijven en rekenen. Of je digitale vaardigheden kunt verbeteren. Willem is een actieve, vrolijke en Taalambassadeur. 

Binne vertelt mensen hoe belangrijk het is voor het zelfvertrouwen om te leren lezen, schrijven en rekenen. Ook vertelt hij aan iedereen die het horen wil hoe moeilijk het soms is om laaggeletterd te zijn. Binne is een actieve, serieuze taalambassadeur.

Wethouder Bé Schollema: Willem en Binne hebben deze bloemen dik verdiend. Zij zijn als taalambassadeurs een voorbeeld voor het Westerkwartier. Het vraagt lef en moed om niet alleen je eigen persoonlijke ontwikkeling aan te gaan om beter te leren lezen en schrijven. Het is ook fantastisch hoe zij andere mensen motiveren om ook de stap  te zetten! 

Taalhuis 

Binne en Willem helpen als Taalambassadeurs om het Taalhuis in de gemeente Westerkwartier bekender te maken. Ze werkten mee aan een film over het Taalhuis. En ze zijn te zien in een film over gezond eten en laaggeletterdheid. Ook werkten ze mee aan een kookboek voor laaggeletterden.   

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken