dinsdag, juni 18, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Eropuit tijdens Weekendje Westerkwartier

Deel op Facebook

Op 8 juni vindt het internationale jazzfestival Jazz te Gast plaats in Zuidhorn. Daarom staat dat weekend de regio rond Zuidhorn in de spotlights: het schitterende Westerkwartier. Kerken, musea en molens gooien de deuren open, er zijn verhalenvertellers en gidsen en tal van leuke activiteiten.

Stap in het weekend van 7 t/m 8 juni op de fiets of trek je wandelschoenen aan en ontdek eindeloze natuurgebieden, verborgen restaurantjes en prikkelende musea. En boek dan ook gelijk een nachtje in een van de gezellige hotels of B&B’s, ga lekker eten in een van de vele restaurantjes of shop bij de leuke winkels in het gebied. Het volledige programma en alle tips voor een verrassend Weekendje Westerkwartier zijn te vinden op visitgroningen.nl/weekendje-westerkwartier.

Musea en molens

Speciaal voor Weekendje Westerkwartier zijn in Museum Nienoord in Leek ‘achter-de-schermen’-rondleidingen door het depotgebouw en is er in Museum ’t Steenhuus in Niebert een verhalenverteller aanwezig. Bovendien verruimen het Abel Tasmanmuseum in Lutjegast en de CazemierBoerderij in Tolbert hun openingstijden voor het Weekendje Westerkwartier en zijn er rondleidingen. Ook Het Joodse Schooltje in Leek – tijdelijk gesloten in verband met een herinrichting – en de Coendersborg in Nuis openen hun deuren. Bovendien valt het Weekendje Westerkwartier samen met het Groninger Molenweekend: op verschillende plekken staan er molenaars klaar om je rond te leiden door de molens.

Open kerken en lokale films

Daarnaast zijn er maar liefst dertien oude kerken geopend tijdens het Weekendje Westerkwartier. In de kerk van Nuis vind je op zondagmiddag een verhalenverteller. Hij vertelt in het lokale dialect (dat goed te verstaan is) korte, bijzondere verhalen over de regio. In het BaronTheater in Opende – misschien wel de meest knusse theaterzaal van Groningen – worden op zondagmiddag drie korte films van lokale filmmaker Sander Blom vertoond. De films gaan over Groningen en Friesland. Blom is die middag aanwezig en geeft, voorafgaand aan iedere film, een korte inleiding.

Routes

Het Westerkwartier staat bol van de fiets- en wandelroutes: dé manier om de regio te ontdekken. Of je nou kiest voor lange afstanden of korte ommetjes, er is voor ieder wat wils. De routes voeren je langs pittoreske dorpjes en indrukwekkende natuurgebieden. Van heidevelden tot pingoruïnes, en van veengebied met vogelkijkhutten tot dichte bossen. Bij het Blotevoetenpad in Opende doe je je schoenen en sokken uit en loop je op blote voeten door de modder, over water en gras.

Jazz te Gast

Weekendje Westerkwartier vindt plaats rond Jazz te Gast: een tweejaarlijks festival dat internationale top-musici, jong talent en het Noordpool Orkest bij elkaar brengt voor een ongekend avontuur: ter plekke nieuwe muziek maken en die vervolgens uitvoeren in de sprookjesachtige tuinen aan de hoofdstraat van Zuidhorn. Het middagprogramma op 8 juni is gratis toegankelijk, ’s avonds is er een slotconcert waarvoor de kaartverkoop inmiddels is gestart. Meer informatie over Jazz te Gast en Weekendje Westerkwartier: www.visitgroningen.nl/weekendje-westerkwartier.

Foto: Borg Nienoord / Visit Groningen

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken