zondag, maart 3, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Expositie Tamboer in de mist in Noordhorn

Deel op Facebook

Van 12 tot en met 21 december 2023 exposeren zeven Westerkwartierse kunstenaars in de Doopsgezinde Vermaningkerk, Langestraat 62 in Noordhorn.

Oorlogen en de gevolgen ervan zijn op dit moment weer aan de orde van de dag. Dat doet iets met ons allen. En dat brengt kunstenaars in werk en gedachten terug bij de oorlog uit een ver verleden, maar veel meer in de buurt. Het was 30 september precies 442 jaar geleden dat de Staatse troepen van prins Willem van Oranje in Noordhorn verslagen werden door de soldaten van de Spaanse koning Philips II. Deze Slag bij Noordhorn is de inspiratie voor deze kunstenaars om hun werk te maken en te laten zien in het hart van Noordhorn. Schilderijen, keramiek en haiku’s roepen herinneringen op aan deze Slag en doen een appèl op ieders wens voor vrede.

De tamboer in de mist

Het is 1581, 30 september om precies te zijn, en Joris loopt met zijn trommel dapper naast de piekeniers in het leger van prins Willem van Oranje. Met hun Staatse troepen, geleid door Willem Lodewijk, maken ze zich op voor een gevecht met de soldaten van de Spaanse koning Philips II. Met zijn trommel geeft Joris de signalen voor lopen, aanvallen en terugtrekken aan de hele compagnie door. Als tamboer loopt hij vooraan in het legertje mannen. Als het steeds stiller achter hem wordt en de kruitdampen van de afgevuurde musketten langzaam optrekken, ziet hij tot zijn afschuw dat de overmacht van de Spanjaarden veel te groot is. Het Staatse leger wordt verslagen. De jonge tamboer wordt gespaard en hij kan zich met de overgebleven soldaten gelukkig terugtrekken bij Niezijl. Maar deze aanblik zal hij zijn leven lang niet meer vergeten.

De expositie is van 12 tot en met 21 december open van 12.30 tot 16.00 uur en de toegang is gratis. De kunstenaars Jantiena Bellinga, Myra Eeken-Hermans, Trija Fleer-Niks, Frans Hage, Tineke Kap, Willemien Renkema en Afineke de Vries heten u van harte welkom.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken