zaterdag, maart 2, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Loting bepaalt lot van dichters in Leek

Deel op Facebook

Het was even een puzzeltje voor de organisatoren van de Leekster Gedichtendag in Borg Nienoord, want er meldden zich meer dan twintig dichters aan. Er is op donderdag 25 januari echter maar plaats voor één dozijn woordkunstenaars. Wat te doen? Een heuse loting bracht uitkomst, en daaruit rolde een bonte mix van dichters uit de regio Westerkwartier-Groningen.

Erg jammer voor wie dit jaar afvielen, vinden Christel Elshout en Wouter van Schie. “Maar we wilden het graag zo eerlijk mogelijk doen, en we hebben iedereen precies verteld hoe we de loting hebben uitgevoerd.”

De gelukkigen zijn dit jaar Jaimy Hindriks, Diana Willemsen, Jakob de Boer, Bart Adjudant, Charles Goudsmit, Martine Brander, Willemijn van de Walle, Mirjam Dijkhuis, Piety Veenema, Atze van Wieren, Yarick Westein en Bert Weggemans. Eén van hun gedichten zal moeten passen binnen het thema ‘Thuis’ van de landelijke Poëzieweek (met graag wat humor erin).

In de pauze brengt Marietta Rust een aantal van haar originele liedjes ten gehore,  waaronder een gedicht van Kees Langejan. Tussendoor is er enkele keren kort pianospel van Rajko én er is een speciaal optreden van de winnaar van de wedstrijd ‘Laat je pen horen!’, onlangs georganiseerd door de Bibliotheken Westerkwartier.

Balzaal

Net als de herstart vorig jaar vindt de Leekster Gedichtendag nu opnieuw plaats in de sfeervolle balzaal op de benedenverdieping van Borg Nienoord. “Daar zijn we heel blij mee”, laat Christel Elshout weten. Zij zette in het verleden menige Gedichtendag in Leek op poten, samen met de in 2021 overleden Roelof Hartholt (‘Foleor van Steenbergen’), nadat in de periode daarvóór jarenlang Boekhandel Bronsema, van Gerard Bosman, de locatie was. Wouter van Schie, zelf ook dichter, stapte in de rijdende trein, die echter in de coronajaren twee keer was blijven stilstaan. “Het is nu weer een prachtig lokaal en regionaal evenement.”

Van Schie vertelt nog een soort van geheimpje: “We maken op 25 januari ook een begin met de oprichting van een dichtersclub voor het Westerkwartier. Het is echt vreemd dat we die hier nog niet hebben. Hopelijk willen veel dichters en poëzieliefhebbers zich erbij aansluiten.”

Leekster Gedichtendag, donderdag 25 januari: het progamma is volgeboekt, maar er zijn nog plaatsen vrij in de zaal voor het publiek. Mail naar gedichtendagleek@gmail.com om een plekje te reserveren. Aanvang programma 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Afronding: rond 22.30 uur. Entree: 2,50 euro, inclusief koffie en thee.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken