zaterdag, juli 20, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Bewoners moeten weg uit Vasalis-gebouw in Roden: ‘U zal me hier weg moeten dragen’

Deel op Facebook

In Roden is onrust ontstaan vanwege een merkwaardige stoelendans waarin geschoven wordt met woningen voor ouderen. Uiteindelijk lijken bewoners van het Vasalis-gebouw in het dorp hiervan de dupe. Zij hebben per brief te verstaan gekregen dat zij waarschijnlijk volgend jaar uit hun woning moeten vertrekken.

De ouderen in het Vasalis-gebouw huren bij woningcorporatie Woonborg en wonen zelfstandig aan de Riemsnijder. Woonborg heeft nu, samen met Zorggroep Drenthe, een plan gemaakt om 21 appartementen om te bouwen tot zorgappartementen. Daar moeten dan bewoners van woonzorgcentrum de Noorderkroon (Roden-Zuid) komen.

‘Geen zorginstelling’

De brief van Woonborg wekt verbazing bij de bewoners in het Vasalis-gebouw. De ouderen die er wonen huren juist in het centrum van Roden, zodat alles op loopafstand te doen is. Sommigen van hen wonen nog maar net een paar weken in een appartement en moeten nu alweer aan een verhuizing denken.

Aan de gevel van het gebouw hangt inmiddels een spandoek met de tekst ‘geen zorginstelling!’. Vanochtend werden bewoners geïnformeerd door Zorggroep Drenthe en Woonborg. Tijdens de bijeenkomst leest een emotionele inwoonster met tranen in haar ogen een brief voor: “Hebben jullie nog nooit gehoord dat je oude bomen niet moet verplaatsen? Ik zal strijden tot de laatste snik, u zal me hier weg moeten dragen”, zegt ze.

Geen gelopen race

Drie bewoners hebben samen een werkgroep opgezet. Onder andere Ineke Bulthuis zet haar schouders eronder. “Vrijwillige verhuizing, daar is weinige animo voor, het wordt gedwongen. Maar het is nog geen gelopen race, we gaan er gewoon voor strijden”, zegt Bulthuis.

Esther Borstlap van Woonborg geeft aan dat het allemaal nog plannen zijn en dat de bewoners niet aan hun lot over worden gelaten. “We moeten nog vergunningen aanvragen bij de gemeente. We mogen de mensen echt niet zomaar verhuizen, we moeten goed voor onze huurders zorgen en met hen kijken waar ze naartoe kunnen. Dat doen we met goed fatsoen.”

Donderslag bij heldere hemel

“Dit komt voor de bewoners natuurlijk als donderslag bij heldere hemel, dat snap ik”, aldus Borstlap. Toch vraagt bewoner Piet Notenboom zich af of Woonborg zich daar écht bewust van is. “Ik ben 84 jaar, ik ben het wel zat, al dat wettelijke gedoe. Je wil gewoon rustig wonen en nu laaien de emoties op.”

Ook hij is niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten. “Zij hebben het voornemen om dit uit te voeren, wij hebben het voornemen om dit tegen te houden. Op alle wettelijke manieren, niet met geschreeuw en lawaai, we gaan zoeken waar de rechten liggen van hen en van ons.”

Kijk voor een videoreportage op de site van RTV Drenthe.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken