donderdag, mei 23, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Geen omgekeerde bewijslast bij Noordenveldse bouwprojecten: ‘financieel onhaalbaar’

Deel op Facebook

Om omwonenden van het gebied De Zulthe/Maatlanden te beschermen tegen eventuele bouwschade, willen Lijst Groen Noordenveld en Lokaal Noordenveld ‘omgekeerde bewijslast’ invoeren bij projecten op gevoelige grond. Die bescherming krijgen de omwonenden niet.

De gemeente Noordenveld wil bouwen aan de noordkant van Roden, maar stuit op veel verzet. Omwonenden maken zich onder meer zorgen over natuur en waterhuishouding, maar ook over de gevoelige grond in het gebied. De angst bestaat dat bij het bebouwen van het gebied, omwonenden schade gaan oplopen aan hun woning.

Financieel haalbaar?

Vorige week pleitten Christine Stille (Lokaal Noordenveld) en Tineke Nieboer (Lijst Groen Noordenveld) al voor ‘een soort omgekeerde bewijslast’ bij het project in Roden-Noord. Met de motie wilden zij dat breder trekken: álle omwonenden van bouwprojecten op gevoelige grond, moeten deze omgekeerde bewijslast krijgen.

Dat houdt in dat de bouwer bij schade moet bewijzen dat het niét van de bouwprojecten komt, in plaats van dat de schademelder moet aanwijzen dat de schade van het bouwproject komt.

De motie redde het niet. Rikus Koopman (Gemeentebelangen) noemt het financieel niet haalbaar en Bertus Jan Epema (PvdA/GroenLinks) vindt de motie niet goed genoeg gedefinieerd. Wethouder Robert Meijer (VVD) vindt de motie ‘sympathiek lijken’, maar zegt dat dit financieel grote consequenties zal hebben.

100 huizen

Het gehele voorstel om als gemeente in gesprek te gaan met de eigenaar van de grond, werd wel aangenomen. Alleen de twee partijen die ook de motie over omgekeerde bewijslast indienden, stemden tegen.

Noordenveld gaat in gesprek met de eigenaar van de grond, in de hoop dat er een nieuwe woonwijk van zo’n 100 huizen kan worden gebouwd.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken