dinsdag, februari 27, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Signaal aan Den Haag, ondanks verdeeldheid over Noordenveldse hertenkampen

Deel op Facebook

De vier hertenkampen in Noordenveld hoeven van de gemeenteraad niet te sluiten. Gisteravond werd een motie voor het behoud ervan gesteund door een meerderheid van de raad. Hans Boonstra, secretaris van stichting Het Jaap Heinspark in Peize, is er blij mee.

Park in Peize is belangrijk voor het dorp, zegt Boonstra. “Het heeft veel sociaal-culturele waarde. Dat hoor je aan het enthousiasme van kinderen, ouders en ouderen die hier komen. Maar je ziet het ook terug aan de donaties vanuit het dorp. Het hertenkamp hoort echt bij het dorp.”

Hartstikke tam

Het Haagse besluit om vanaf volgend jaar de fok van damherten in hertenkampen te verbieden, verraste Boonstra. “Het overviel ons en slaat eigenlijk nergens op. Het gaat over gevaar voor mensen. Dat is absurd, de damherten zijn hartstikke tam.”

Boonstra vervolgt: “Een ander punt is het dierenwelzijn, maar ik geloof dat damherten in hertenkampen ouder worden dan in het wild. Je kunt niet in de hoofden van de dieren kijken, maar je zou zeggen dat ze het hier heel goed naar hun zin hebben.”

‘Dieren horen niet in een hok’

De motie van Gemeentebelangen, mede ingediend door het CDA, Lokaal Noordenveld en de VVD, kon niet alleen op steun rekenen. Menne Kamminga (ChristenUnie) stemde tegen. Hij vindt dat dieren die niet in een hok hoeven, daar ook niet horen.

Ook D66 stemde tegen. Duofractie PvdA/GroenLinks onthield zich van stemming. “Wij zijn niet tegen hertenkampen, maar vinden het lastig een mening te vormen over dit besluit van de Tweede Kamer. Daarover hebben wij nu gewoon te weinig kennis.”

Wethouder Robert Meijer (VVD) – zelfbenoemd ‘dierenvriend’ – is blij met de motie en neemt deze dan ook over.

Bio-industrie

Hans Boonstra is er blij mee, maar vraagt zich af of het besluit van de Tweede Kamer nog teruggedraaid kan worden. “De Tweede Kamer is akkoord. Persoonlijk vind ik het symboolpolitiek, want dan zou je toch beter wat kunnen doen tegen de bio-industrie?”

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken