zondag, juni 16, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Kinderombudsvrouw bezoekt vadervleugel in Esserheem

Deel op Facebook

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer heeft zaterdag 14 oktober een werkbezoek gebracht aan de vadervleugel in gevangenis Esserheem in Veenhuizen. Ze kreeg een rondleiding door de penitentiaire inrichting en ze sprak met gedetineerde vaders, hun kinderen die op bezoek waren, een moeder en met de directie en gevangenispersoneel over het belang van de gezinsbenadering.

Bij de rondleiding was de aandacht vooral gericht op de vadervleugel met plek voor 24 gedetineerde vaders en de gezinskamer. Dit is een vriendelijk ingerichte ruimte waar gedetineerden tijd kunnen doorbrengen met hun kinderen zonder dat zij het idee hebben dat ze in een gevangenis zijn.

Vestigingsdirecteur Marie-Anne de Groot van penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen is erg blij met het bezoek van de Kinderombudsman. “Sinds het rapport dat de Kinderombudsman in 2017 heeft uitgebracht om het belang van kinderen met een ouder in detentie te benadrukken, realiseren we ons nog meer wat het effect is op kinderen met een gedetineerde vader. De afgelopen jaren hebben we veel stappen gezet om de gevangenis kindvriendelijker te maken en de band tussen kinderen en hun vader zo goed mogelijk in stand te houden. Het kind mag immers niet de dupe worden van het feit dat vader in de gevangenis zit. Heel waardevol dat de Kinderombudsman nu zelf langskomt.”

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer kijkt terug op een geslaagd werkbezoek. Ze nam ook een kijkje bij een hondentraining, waarbij kinderen samen met hun vaders honden diverse opdrachten moesten geven. “Mooi om te zien hoeveel plezier de kinderen hierbij hadden met hun vaders. Samen iets kunnen ondernemen, ook wanneer vader in de gevangenis zit, is zo belangrijk voor kinderen.”

Ze vervolgt: “Kindvriendelijke gevangenissen zijn van belang om de drempel voor een bezoek zo laag mogelijk te houden. Ik sprak met een kind van wie de vader al acht jaar vastzit. In andere gevangenissen was er geen mogelijkheid om met haar vader te ontspannen. In Veenhuizen kan dit wel. Ze woont niet in de buurt, maar hiervoor wil ze graag wat extra kilometers rijden.”

De Kinderombudsvrouw plaatst ook een kritische kanttekening. “Het bezoeken van je vader in de gevangenis in een ontspannen setting is geen luxe, maar pure noodzaak. Dan is het wel heel jammer dat er maar drie gevangenissen (twee in Veenhuizen en één in Leeuwarden) zijn met een vadervleugel. Terwijl er 25.000 kinderen zijn met een ouder in detentie. Dus veruit het grootste deel van de kinderen heeft niet de kans om vader in de gevangenis te bezoeken voor een knuffel, spelletje of om huiswerk te maken. Terwijl dat zo belangrijk is voor de relatie tussen vader en kind. Waarom heeft niet elke penitentiaire inrichting een vadervleugel? Als Kinderombudsvrouw ga ik mijn invloed aanwenden om dit nadrukkelijk onder de aandacht te brengen. In het belang van de kinderen.”

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken