Het waarderen en heroverwegen van de voordelen van bossen op menselijk welzijn is cruciaal. Veel wetenschappers twijfelen aan het belang van bossen voor de menselijke gezondheid.
“Wat is de waarde van het zitten in de schaduw van een boom en genieten van een koel drankje?”
“Wat is de waarde van een uitzicht op een hoge naaldbossen in de herfst? ”
Meestal hebben lokale autoriteiten en samenlevingen de bossen gewaardeerd vanwege hulpbronnen/grondstoffen die een zeer tastbare geldwaarde hebben, zoals hout. Er is minder oog op de waarde van diensten die moeilijk te meten of zelfs onbetaalbaar zijn, omdat deze moeilijker te kwantificeren zijn.
Bossen ondersteunen niet alleen de watercycli, CO2-opname en bodemvorming, ze beschermen de gemeenschappen ook tegen overstromingen of branden. Bossen hebben positieve effecten op de fysieke, mentale, sociale gezondheid te hebben van mensen.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat zowel sporten als simpelweg ontspannen in het bos de bloeddruk kan verlagen, ook hebben ze een regulerend effect op de stress gerelateerde hormonen cortisol en adrenaline. Onderzoekers beweren dat mensen die vaker de natuur en groene ruimtes bezoeken, doorgaans gelukkiger zijn in het leven en positieve emoties ervaren, zoals kalmte, vreugde en creativiteit.
Dit fenomeen werd waargenomen tijdens de COVID-19-pandemie, waar de prevalentie van psychische aandoeningen was toegenomen en de toegang tot bossen, inclusief stadsparken en groene ruimten, nog belangrijker was geworden voor individuen om hun welzijn te ondersteunen.
Mensingebos, een schat van Drenthe, staat in Roden, een esdorp in het Noorden van Nederland. Officieel heet het gebied Landgoed Mensinge. Ook andere bossen zoals het Sterrebos, het Oudevaartse bos en het Alterveerse bos kunnen hier gevonden worden. Tijdens een wandeling in het Mensingebos ontdek je het Drentse landschap.
Het gebied rond Roden bestond eeuwenlang uit heide. In de periode 1880-1920 besloot Jan Wilmsonn Kymmell bossen te planten voor de houtproductie. Hout kon goed verkocht worden en dat gebeurt op Mensinge al generaties lang. Het Mensingebos was pas in de jaren 1950 toegankelijk, waar mensen met een wandelkaart toestemming kregen om op de bospaden te lopen.
Momenteel is de houtoogst beperkt omdat het beheer erop gericht is de variëteit en het aantal bomen, struiken en bodemplanten te vergroten. Iedereen kan een prachtig landschap aanschouwen met de combinatie van hoge bomen, een heideveld en een grote biodiversiteit. Tegenwoordig is het Mensingebos, dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer, vrij toegankelijk. Dit prachtige plekje in Roden is dus voor iedereen bereikbaar.