zaterdag, maart 2, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Noordenvelders van alle Drenten vaakst naar ziekenhuis na huiselijk ongeluk

dfhdhgh
Deel op Facebook

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook binnenshuis. Nergens in Drenthe gaat het zo vaak mis als in de gemeente Noordenveld: per 10.000 inwoners gebeuren hier jaarlijks 91 ernstige valongelukken. Dit aantal ligt een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 81 valincidenten. Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl met ICD-10 en ISHMT-gegevens van het CBS over ziekenhuisopnamen en patiënten.

Het onderzoek brengt per gemeente in kaart hoeveel inwoners in het ziekenhuis belanden na een ernstig huiselijk- of valongeluk. In Drenthe ligt het aantal ongevallen hoger dan elders in het land . Het landelijk gemiddelde komt namelijk neer op 70 ongelukken per 10.000 inwoners. Het gaat onder andere om situaties waarin inwoners verwond raken door een val, een stoot of contact met scherp glas of hete vloeistoffen.

Gemeenten met de meeste ernstige ongelukken,

Naast Noordenvelder komen ook Drenten uit andere gemeenten relatief vaak in het ziekenhuis terecht na een ongeluk. De tof vijf gemeenten met naar verhouding de meeste huishoudelijke ongevallen is als volgt:

Noordenveld: 91 per 10.000 inwoners

Emmen: 86 per 10.000 inwoners

Borger-Odoorn: 86 per 10.000 inwoners

Hoogeveen: 85 per 10.000 inwoners

Coevorden: 84 per 10.000 inwoners

Inwoners van Meppel (63 per 10.000 inwoners) en Assen (74) lijken het voorzichtigst thuis. Zij brengen van alle Drenten de minste bezoeken aan een ziekenhuis na een ongeval in het huishouden.

93% huiselijke ongelukken veroorzaakt door val
In Nederland worden ruim 9 op de 10 ernstige ongelukken in en rondom huis veroorzaakt door een val. Vooral 65-plussers lopen een groot risico: zij zijn namelijk betrokken bij ruim de helft van alle huishoudelijke ongelukken.

Verschillen tussen mannen en vrouwen
Vrouwen blijken andere risico’s te lopen dan mannen. Zo zijn zij naar verhouding veel vaker betrokken bij een ‘val van gelijke hoogte’, zoals een struikel- of glijpartij. Onder mannen gaat het juist vaker mis tijdens het klussen in huis. Zo zijn mannen bijvoorbeeld betrokken bij van de ongelukken met ladders en steigers (76,7%) en bij ernstige ongelukken met automatisch handgereedschap (83,9%).

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken