zondag, juni 16, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Peizer buurt stapt naar rechter om zogenaamde schuur: ‘Wekt argwaan bij ons’

Deel op Facebook

Vijftig bewoners in Peize hebben het idee dat ze een kunstje wordt geflikt, zowel door hun buren als de gemeente Noordenveld. Ze stappen dan ook naar de rechter. De bouw van een schuur is hen een doorn in het oog. Want die zet de deur wagenwijd open naar ‘ongewenste recreatie’, zo is hun vrees.

Volgens de gemeente mocht de schuur vergunningsvrij gebouwd worden. Verder is er niets loos, zegt de gemeente. “Want het blijft voorlopig ook gewoon een schuur.” Maar bij de buurtbewoners gingen alle alarmbellen af.

‘Blij met de rust’

Het Klunderveen, een agrarisch gebied grofweg tussen Peize en Roden, is niet bepaald dichtbevolkt. Buren wonen soms op tientallen meters van elkaar en het verkeer dat bijvoorbeeld over de Langbroek rijdt, is grotendeels sluipverkeer.

Omwonenden zijn blij met de rust die er heerst. Maar ze vrezen met grote vrees voor de plannen van de bewoners aan Langbroek nummer 7 en 9. Daar is namelijk een schuur gebouwd die – zo gaven de initiatiefnemers eerder zelf aan in een brief aan omwonenden – uiteindelijk moet functioneren als recreatieverblijf met twee appartementen en vergaderlocatie. Volgens de buurt allemaal zaken die niet binnen het bestemmingsplan passen. Hoewel dat alles inmiddels van de baan is, blijft de buurt er niet gerust op. Ze staan juist op scherp. Omdat er in hun ogen ‘feitelijk aantoonbare vreemde zaken’ gebeuren, ‘met medewerking op het gemeentehuis’.

Illegaal?

De onrust in de buurt begon eind 2022, toen de bewoners van Langbroek 7 en 9 begonnen met de verbouw van een oude schuur. De aanvoer van groot materieel maakte omwonenden nieuwsgierig naar het doel van de schuur. Op vragen vanuit de buurt werd eerst nog ‘ontwijkend gereageerd’, zeggen enkele buren. Later kreeg een drietal buurtbewoners per brief dan toch wat informatie: in drie stappen zou de schuur worden omgebouwd tot een Bed & Breakfast, om die later om te bouwen tot een vergaderaccommodatie. De tekeningen lagen er, buren toonden zich onaangenaam verrast en kwamen in actie.

Nooit de bedoeling

De initiatiefneemster van het recreatieplan is verbaasd over de manier waarop buren meegaan in een verhaal, dat volgens haar niet juist is. “Het lijkt alsof er een hetze wordt gevoerd”, stelt ze. “In januari hebben we de plannen voor de vergaderlocatie ingetrokken en hebben we besloten een kleinere schuur te bouwen . We beraden ons nu op wat we met de schuur willen. Stap één is nu om hem winterklaar te maken.”

Argwaan

De gemeente beweerde tot nu toe ‘niet beter te weten, dan dat het alleen om een schuur zou gaan’. Terwijl er vanaf 2020 al een ‘balievraag’ ligt bij de gemeente waaraan door ambtenaren is meegedacht. Inmiddels heeft verantwoordelijk wethouder Robert Meijer (VVD) tegenover het regionale nieuwsblad De Krant gezegd dat er ‘geen recreatieve bestemming’ komt op het bewuste perceel aan de Langbroek. ‘Het is niet toegestaan, nu niet en in de toekomst niet,” is zijn reactie.

De buurt is blij met die uitspraak, maar ziet die toezegging graag zwart-op-wit. Tot die tijd houden de omwonenden grote twijfels. “Argwaan is het toverwoord”, zegt één van de omwonenden. “Waarom wordt nu, een jaar nadat we aan de bel trokken bij de gemeente, dit via de media gezegd? Waarom hebben we zélf die toezegging nooit gehad?” De nieuwe schuur staat er inmiddels, al vinden omwonenden dat de term ‘schuur’ niet echt van toepassing is op het bouwsel achter Langbroek 7. “Er zit een schuifpui in en er zijn aansluitingen voor wc’s. Dat is veel meer dan een schuur.”

Salamitactiek

Buren denken dat de initiatiefnemers, daarbij gesteund door ‘welwillende ambtenaren van de gemeente Noordenveld’, gebruikmaken van een ‘salamitactiek’: steeds kleine stapjes nemen om uiteindelijk tot een groter plan te komen. “Stap één en twee van die tactiek zijn gelukt”, stelt een omwonende vast. “Het gebouw staat er en de gemeente vindt dat er een B&B in mag komen.” De omwonenden stellen dat dit in strijd is met het bestemmingsplan en dat er een vergunning aangevraagd had moeten worden.

Blokkade in kadaster

De initiatiefneemster noemt de argwaan ‘overtrokken’. “Het is voor ons zaak om het gebouw helemaal klaar te maken. Dan hebben we mogelijkheden en gaan we kijken wat we er mee willen. Een vergaderlocatie lukt niet meer, daarvoor is het gebouw te klein.”

De onrust die er rond de Langbroek is ontstaan, zit haar niet lekker. Omwonenden vinden juist dat zij, als initiatiefneemster, veel van die onrust weg kan nemen, door een ‘handreiking’ vanuit de buurt aan te grijpen, om zo de boel weer in harmonie te brengen. “Mij is gevraagd om in het kadaster te laten opnemen dat er nooit recreatieve bedrijvigheid op dit perceel of op andere percelen van ons zou komen. Ook als we het hier zouden willen verkopen. Dat vinden wij buitenproportioneel. Er is niemand in de buurt die zoiets heeft laten vastleggen in het kadaster.”

‘Niet verrast worden’

Omwonenden vinden het vreemd dat de initiatiefnemers, ondanks alle onrust in de buurt, hier niet op willen ingaan. Ook de gemeente Noordenveld doet dat niet. “Daarmee wekken ze toch weer argwaan bij ons”, stellen ze. “Als het gewoon een schuur is, moet dat toch geen probleem zijn?”

Omdat het gemeentebestuur, na een reeks brandbrieven en tal van procedures, nog altijd niet ingrijpt in de in hun ogen ‘illegale situatie’ kiest de verontruste bewonersgroep nu definitief voor een gerechtelijke procedure. In een ultieme poging om in de nabije toekomst niet alsnog verrast te worden door onwenselijke, drukke recreatie in hun nu nog rustige woonbuurt. “Het is nu een schuur met een open eind.”

Foto: Aan de achterkant van dit huis wordt een grote schuur gebouwd. Mathijs Renkema

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken