zaterdag, maart 2, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Praktijkschool de Esborg heeft goede hoop: Tweede Kamer wil nog dit jaar reiskostenvergoeding Praktijkonderwijs

Deel op Facebook

Ondanks een belofte van het kabinet, dreigen leerlingen in het Praktijkonderwijs de komende jaren zelf hun reiskosten te moeten betalen. Een reiskostenvergoeding zit wel in de planning, maar pas vanaf 2026. Een meerderheid van de politieke partijen in de Tweede Kamer wil daar nu wat aan doen.

Reiskosten zouden niet moeten bepalen naar welke school of stagebedrijf je gaat. In de praktijk komt dit helaas wel voor, zegt deelschoolleider Jaap Oosterloo van praktijkschool de Esborg in Roden. 

Als een leerling de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt en naar het mbo, hbo of de universiteit gaat, heeft deze leerling recht op een reiskostenvergoeding. In bijna alle gevallen door middel van een gratis OV-kaart. ”Dit geldt voor alle leerlingen vanaf 16 jaar, behalve voor leerlingen binnen het Praktijkonderwijs. Dit zorgt voor kansenongelijkheid. Bedenk dat leerlingen binnen het Praktijkonderwijs zelf de trein of bus moeten betalen en hierdoor soms enkele tientjes kwijt zijn per week. Leeftijdgenoten die een andere vorm van onderwijs volgen, krijgen deze reiskosten wel vergoed”, aldus Oosterloo

Afgelopen donderdag heeft de Tweede Kamer hierover gedebatteerd en het lijkt erop dat een meerderheid de reiskostenvergoeding nog dit jaar wil invoeren voor leerlingen binnen het Praktijkonderwijs. Op dinsdag 23 januari vindt de stemming plaats. 

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken