vrijdag, maart 1, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Scholieren De Esborg maken broodnodige ontbijtjes klaar voor Noordenveldse kinderen

Deel op Facebook

Leerlingen die met een rommelende maag in de klas zitten, dat kan echt niet. Dat vindt tenminste de gemeente Noordenveld die daarom met een proef is begonnen om álle leerlingen – op zowel basisscholen als middelbare scholen – van ontbijt te voorzien. Iedere donderdag maken scholieren van De Esborg in Roden daarom ontbijttassen klaar.

“Als je dit ziet, word je vrolijk”, concludeert Richard Veurman, terwijl hij kijkt naar de scholieren die in een koude loods ontbijttassen klaarmaken. De Peizenaar is leraar op De Esborg en raadslid namens Gemeentebelangen Noordenveld. “Maar de aanleiding is niet zo vrolijk. Eigenlijk zeggen we: ieder kind verdient een goed ontbijt, iets wat nu niet altijd het geval is. Dat kan allerlei redenen hebben.”

Voor de gemeenteraad was het reden om het college van burgemeester en wethouders op te roepen voor een goed ontbijt voor alle leerlingen in Noordenveld te regelen. “Er zijn landelijk initiatieven en vanuit het Rijk zijn er wel ideeën, maar de uitwerking gaat stroperig”, zegt Veurman. Daarom riep de raad in november van vorig jaar op om niet te wachten op Den Haag, maar zelf al voor een goede start van de dag te zorgen. “Het is supersnel gegaan”, concludeert Veurman. Vorige week werden 35 ontbijttassen rondgebracht, deze week gaan er al 54 de deur uit.

Dubbel gevoel

De ontbijttassen worden klaargemaakt voor kinderen van basisscholen in Noordenveld. Middelbare scholieren hebben de kans om ’s ochtends op school al een broodje te eten. Op De Esborg wordt daar gretig gebruik van gemaakt, zegt Veurman. “We hebben nu al zo’n 30 à 40 leerlingen die hier een broodje komen eten. Op de 100 leerlingen is dat echt veel. Er is veel vraag naar.”

Het ontbijt dat wordt klaargemaakt is niet alleen voor kinderen van mensen die het niet kunne betalen, onderstreept Veurman. “Absoluut niet. Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom kinderen ’s ochtends geen goed ontbijt kunnen krijgen. We willen dat iedereen met een volle maag naar school gaat.”

Het levert Veurman een ‘dubbel gevoel’ op. “Aan de ene kant is het heel mooi dat al die kinderen nu een goed ontbijt tot zich kunnen nemen, aan de andere kant schrik je van het aantal leerlingen dat hier gebruik van maakt. In ieder geval is het belangrijk voor de kansengelijkheid. Want een goed ontbijt komt de leerprestaties ten goede.”

Gezonde tas

Voor de scholieren van De Esborg telt het inpakken van schoolontbijtjes als maatschappelijke stage. “De kinderen zijn positief”, zegt juf Sarbine Blauw. “Maatschappelijke stage staat ook in het teken van wat doen voor een ander. Dus hoe mooi is deze invulling?”

Jelmer vindt het ‘gewoon leuk’ om donderdags met de tassen in de weer te gaan. “Met z’n allen inpakken is gezellig. En de kinderen kunnen straks lekker ontbijten.”

Er gaan vooral gezonde dingen de tassen in. “Melk, een komkommer, een peer…”, somt Chyenne op. “Deze tassen gaan naar Peize, Norg en Roden. De meesten gaan vandaag naar Roden.”

Proef

De proef met de ontbijtjes loopt tot aan de meivakantie. Daarna wordt gekeken of er een vervolg aan gegeven kan worden. De verwachting is dat zo’n 300 kinderen in de gemeente gebruik zullen maken van de gratis ontbijtjes. Aanmelden kan via de website van de gemeente Noordenveld.

Veurman is trots dat Noordenveld vooroploopt als het gaat om het aanbieden van ontbijtjes. “We geven het goede voorbeeld en het is mooi dat De Esborg daar een steentje kan bijdragen.”

Kijk voor een videoreportage op de site van RTV Drenthe.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken