zaterdag, juni 22, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Sportinstructeurs gevangenis Veenhuizen op de fiets naar Italië

Deel op Facebook

Drie sportinstructeurs van penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen stappen vrijdag 2 juni op de racefiets voor een monstertocht van 1250 kilometer naar Italië. Met deze sportieve uitdaging willen Arjen, Eric en René hun gevangeniscollega’s en gedetineerden, maar eigenlijk iedereen inspireren om te gaan bewegen. “Fietsen is een heel gezonde bezigheid en ook nog eens goed voor het milieu. Die boodschap willen we graag onder de aandacht brengen!”, aldus het drietal.

De sportinstructeurs van gevangenis Esserheem gaan in een week tijd zo’n 1250 kilometer fietsen om op 9 juni te finishen in Sirmione, aan de boorden van het Gardameer. “Met als doel om daar een overheerlijk Italiaans ijsje te eten”, vertelt Arjen. “Die hebben we dan wel verdiend!” Het routeschema, met dagelijks minimaal 150 kilometer, is in hoofdlijnen gereed. “Maar we hebben nog geen campings geboekt”, zegt Eric. “We kunnen ook materiaalpech krijgen of slecht weer, dus dan kan het zijn dat we een keertje wat minder kilometers op een dag maken.”

Met hun fietsavontuur willen de sportinstructeurs laten zien wat je met een beetje inzet en goede wil kunt bereiken. “Iedereen kan fietsen”, stelt René. “Maar toch zijn mensen vaak geneigd om de auto te pakken. Waarom niet wat vaker op de fiets naar je werk? Veel werkgevers, ook de onze, hebben een fietsplan waarbij je voor niet al te veel geld een hele mooie fiets kunt aanschaffen. Dat kan tegenwoordig natuurlijk ook heel goed een elektrische fiets zijn.”

Zelf hebben de mannen nog geen trapondersteuning nodig. Wel bieden ze zelf graag ondersteuning. En inspiratie. Aan gedetineerden, de doelgroep waar ze dagelijks mee aan de slag zijn. Samen hebben Arjen, Eric en René meer dan zestig jaar ervaring als sportinstructeur binnen de gevangenismuren. “Sporten is gezond, voor lichaam en geest”, weet Arjen. “Dat geldt voor iedereen, maar zeker ook voor gedetineerden. Het is een mooi middel om even de zinnen te kunnen verzetten. Even lekker bezig zijn, jezelf lekker moe maken zodat je ’s nachts goed kunt slapen. Samen sporten is bovendien goed voor je sociale vaardigheden en contacten.”

Op de sportafdeling in Esserheem is de fietstocht naar Italië regelmatig onderwerp van gesprek onder de sportende gedetineerden. René: “Sommigen verklaren ons voor gek, anderen zeggen: hadden we maar iets van jullie doorzettingsvermogen. In elk geval willen de gedetineerden graag op de hoogte blijven van onze trip, dus daar gaan we ons best voor doen.”

De sportieve gevangeniscollega’s hebben verlofdagen opgenomen voor hun fietstocht. Ze krijgen ondersteuning van hun vrouwen, die met een camper eveneens de trip naar Italië ondernemen. Slaapplaatsen zijn dus geregeld en mocht onderweg iets loos zijn, dan is hulp in elk geval in de buurt.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken