zaterdag, juni 22, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

BACH! Uitzonderlijke concertreeks cello en orgel

Deel op Facebook

Het in Friesland gevestigde duo Judith Oost en Simon Bouma heeft het doel om de orgels in de Noordelijke Provincies op een verfrissende manier onder de aandacht te brengen.

Simon en Judith doen dit in de uiterst zeldzame combinatie van cello en orgel. De concerten hebben vernieuwende vormen en richten zich op het verhalende aspect van de muziek die gespeeld wordt.

Dit jaar reist het tweetal door de Provincie Groningen met het concert ‘BACH!’. Op 1 oktober 2023 om 16.00 uur wordt er gespeeld bij het prachtige van Dam orgel in de Dorpskerk van Grijpskerk.

‘BACH!’ is een ontmoeting tussen twee instrumenten waarvoor Bach’s composities van onschatbare waarde zijn. De cello en het orgel gaan met elkaar in dialoog en vertellen samen een muzikaal verhaal, waarin de wereldlijke en geestelijke muziek van Johann Sebastian Bach naast elkaar klinkt. Er worden orgelkoralen gespeeld in een bewerking voor cello en orgel, delen uit de sonates voor gamba en klavichord, delen uit de solosuites voor cello en preludes, fuga’s en een fantasia voor orgel solo.

Uit het programma blijkt hoe veelzijdig de composities van Johann Sebastian Bach zijn en hoe dicht ze staan bij onze menselijke gevoelswereld.

‘BACH!’ is vanuit nieuwsgierigheid ontstaan. Organist Simon Bouma en celliste en ‘organisten-dochter’ Judith Oost zien er naar uit om de ontdekkingen die zij deden, met de luisteraars te delen!

Het duo werkt sinds 2018 samen en blijft in de komende jaren projecten in de combinatie cello en orgel realiseren. Het orgel, met zijn grote rijkdom aan klankkleuren, biedt in samenklank met de cello als vertellend melodie-instrument, oneindig veel mogelijkheden om ontroerende, fantasievolle en humoristische muzikale verhalen te laten ontstaan.

Datum: Zondag 1 oktober 2023

Plaats: Dorpskerk Grijpskerk

Aanvangstijd: 16.00

Entree: 15,- (contant betalen)

Kaartverkoop: voor aanvang bij de kerk.

Het concert maakt het deel uit van de reeks: ‘BACH! Een muzikale ontmoeting in zeven Groninger kerken’. Overige concerten worden gespeeld in: Oosterkadekerk Stadskanaal 13 mei 2023, Dorpskerk Nieuw Beerta 25 juni 2023, Magnuskerk Bellingwolde 27 augustus 2023, Sint-Hippolytuskerk Middelstum 17 september 2023, Bartholomeuskerk Beerta 15 oktober 2023, Dorpskerk Garmerwolde 19 november 2023. Meer informatie: www.barrevoet.nl

De tournee wordt mede mogelijk gemaakt door: Het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen, Emmaplein Foundation, Stichting Beringer Hazewinkel, Stichting Fonds Eemsmond, SNS Fonds Middelstum en de Gemeenten Oldambt, Westerkwartier, Westerwolde, Eemsdelta en Stadskanaal.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken