zaterdag, juli 13, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Bert Swartbrug over Van Starkenborghkanaal krijgt schoonmaakbeurt

Deel op Facebook

De gemeente Westerkwartier en de provincie Groningen laten de Bert Swartbrug in Zuidhorn schoonmaken. Op de boog van de spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal tussen Zuidhorn en Noordhorn zit groene aanslag. Het schoonmaken vindt plaats in de nacht van 28 op 29 november tussen 01.30 en 06.00 uur. De gemeente en provincie delen de schoonmaakkosten.

Groene aanslag

De raadsfracties van ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, Sterk Westerkwartier en D66 van de gemeente hebben in juli een motie ingediend. Ze storen zich aan de groene aanslag aan de noordoostkant van de brug. De witte spoorbrug is beeldbepalend en van veraf zichtbaar. De brug is een opvallende landmark in het landschap. Met de groene aanslag voldoet de brug niet meer aan dat beeld.

Gemeente en provincie laten brug schoonmaken met toestemming van ProRail
Als beheerder en eigenaar van de brug geeft ProRail toestemming voor het eenmalig schoonmaken van de brug. Het schoonmaken is in principe geen taak van de gemeente en provincie. In de overeenkomst die in het verleden is afgesloten, staan afspraken over beheer en onderhoud. De verantwoordelijkheid daarvan ligt bij ProRail. ProRail voert alleen werkzaamheden uit die voor de constructie van de brug noodzakelijk zijn. Esthetische overwegingen spelen daarin geen rol. 

De partijen hebben samen overleg gehad. De gemeente en provincie vinden het belangrijk dat het wit van de brug weer goed te zien is. Ze hebben daarom besloten de brug schoon te laten maken en de kosten samen te delen. Met een vergunning geeft ProRail toestemming voor het schoonmaken tijdens geplande werkzaamheden aan het spoor.

Gemeente, provincie en ProRail zijn blij dat ze tot een oplossing zijn gekomen. En dat zij hiermee tegemoetkomen aan de wens van de omgeving. De drie betrokken partijen benadrukken dat het schoonmaken van de Bert Swartbrug een uitzondering is en eenmalig.

Het schoonmaken in de nacht van 28 op 29 november

Dit gebeurt vanaf een kraan op de weg aan de zuidkant van de brug en vanaf een kraan aan de noordkant. Een deel van deze wegen, Van Starkenborghkanaal Zuidzijde en Noordzijde, is dicht tijdens de werkzaamheden. De gemeente heeft ook met Rijkswaterstaat en waterschap Noorderzijlvest afgestemd over het schoonmaken. Het schoonmaken gebeurt met water en borstels.

Bert Swartbrug

De brug draagt de naam van oud-burgemeester Bert Swart. Hij was burgemeester van 2011 tot 2017 in de gemeente Zuidhorn. Bert Swart overleed in juni 2017 na een kort ziekbed. Hij liep bijna elke dag met zijn hond langs de spoorbrug, die toen in aanbouw was. Als eerbetoon aan hem kreeg de spoorbrug bij de ingebruikname in 2018 zijn naam.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken