zondag, oktober 1, 2023
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2023 RTV Zulthe

Startsein bijzonder woningbouwproject De Besloten Wal in Leek

Deel op Facebook

Woensdag 29 maart werd de start van de bouw van het bijzondere woningbouwproject De Besloten Wal in Leek gemarkeerd. De wijk Oostindie, waar dit project deel van uitmaakt, is groen en waterrijk en biedt ruimte aan 1100 koop- en huurwoningen.

Heutink Groep is in De Besloten Wal verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van een ruim aanbod aan woningtypen, die passen bij de woonwensen van diverse doelgroepen. Hans Hanze (wethouder gemeente Westerkwartier) en Helmich Heutink (CEO van Heutink Groep) zetten symbolisch de eerste schep in de grond als startsein voor de bouwwerkzaamheden. 

Duurzaamheid en natuurbeleving hoog in het vaandel

De wijk Oostindie bestaat uit vier verschillende woonbuurten: De Hoven, De Slagen, Het Buiten en Oostindie Zuid. Iedere buurt heeft een eigen karakter. Duurzaamheid en natuurbeleving staan hoog in het vaandel bij deze ontwikkeling. Dit is terug te zien in De Besloten Wal. De woningen en het binnengebied worden voorzien van slimme, natuurinclusieve en klimaatadaptieve toepassingen. Daarnaast is de wijk kindvriendelijk. En in de omgeving zijn verschillende voorzieningen zoals winkels, scholen, kinderopvang en sportvoorzieningen.

Duurzaam en groen wonen 

Het project De Besloten Wal onderscheidt zich  binnen de wijk van de rest. Hier komt een uitgebreid aanbod van woningtypen, die passen bij verschillende levensfases. Ieder met een eigen karakteristieke uitstraling. Alle woningen zijn energieneutraal en krijgen vloerverwarming, een warmtepomp, een warmte-terug-wininstallatie én natuurlijk zonnepanelen.

Wethouder Woningbouw Hans Haze over het project: “De Besloten Wal is het laatste project in Oostindie De Hoven. Het is een eigen buurt met 44 woningen omsloten door een houtwal. Het bijzondere en mooie aan dit project is, de variatie aan woningen in een informele en losse sfeer. Daarnaast onderhouden de toekomstige bewoners samen het groen in het woongebied. Het project vormt een mooie toevoeging en afronding van het gebied Oostindie De Hoven. Ik wens Heutink Groep succes en een voorspoedige bouw en uitvoering van dit project.”

Heutink Groep houdt in het ontwerp van de woningen en de inrichting van het plangebied rekening met de duurzaamheidsdoelen van de gemeente voor de wijk. Helmich Heutink, CEO van Heutink Groep: ‘We slaan de handen ineen met een ecoloog en een landschapsarchitect om een natuurinclusieve omgeving te creëren waarbij de openbare ruimte en de woningen met mooie streekeigen architectuur naadloos in elkaar overlopen. Door het groene karakter, de ruime gemeenschappelijke ruimtes en de aanwezigheid van speelgelegenheden wordt er een levendige sfeer in de buurt gecreëerd die uitnodigt tot ontmoetingen en beweging.’

Hechte gemeenschap

Naast het eigendom van hun woning, zijn de bewoners van de Besloten Wal straks ook eigenaar van het openbare gebied en de speelvelden. Dit leidt tot een levendige en gezellige buurt waar bewoners elkaar leren kennen en betrokken zijn bij hun omgeving. Het schept een gevoel van een hechte gemeenschap en saamhorigheid. Om de bewoners op weg te helpen biedt Heutink Groep in samenwerking met een groenontwerper en ecoloog een jaar lang ondersteuning

In verkoop

De eerste 27 woningen van De Besloten Wal zijn in de verkoop. Het gaat om comfortwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. Er zijn al een aantal woningen verkocht. De bouw gaat na de grondwerkzaamheden in september 2023 van start. Daarnaast realiseert Heutink Groep binnen dit plan vijf tinyhouses die later dit jaar in verkoop gaan en komen er 12 sociale huurwoningen van woningcoöperatie Wold en Waard. Meer over dit project is te vinden op: www.debeslotenwal.nl

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken