zaterdag, december 9, 2023
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2023 RTV Zulthe

Woningcorporatie Woonborg eist miljoenen van gemeente Noordenveld

Deel op Facebook

Woonborg wil miljoenen zien van de gemeente Noordenveld. De woningcorporatie draait nu nog op voor schadeherstel aan verzakte woningen in Roden, maar stelt de gemeente aansprakelijk voor de kosten. Woonborg verwacht dat het totale herstel op zo’n 20 miljoen euro uitkomt.

Vandaag werden de eerste 31 versterkte en gerenoveerde woningen aan Den Dam en Dorth opgeleverd. Uiteindelijk moeten er in totaal vierhonderd woningen worden aangepakt. Honderd huizen hebben ernstige schade. De schades ontstonden in 2018 na werkzaamheden aan het riool. “Het heeft even geduurd”, weet Woonborg-directeur Esther Borstlap. “Wij hadden helaas niet sneller gekund. We moesten goed onderzoek doen en onze bewoners een veilig onderkomen bieden.”

‘Wij zijn geen schadeherstelbedrijf’

Ondertussen bakkeleien Woonborg en de gemeente Noordenveld door over wie voor de kosten op moet draaien. “Over het algemeen werken we goed met de gemeente samen, maar dit duurt veel te lang”, verzucht Borstlap. “Wij zijn geen schadeherstelbedrijf, wij moeten een wooncrisis bestrijden.”

Omdat beide partijen er niet uitkomen, is een gang naar de rechter gemaakt. “Als het te lang duurt, je krijgt geen helder antwoord op wie wat wanneer heeft gedaan en er wordt geen verantwoordelijkheid genomen, dan gaan we naar de rechtbank”, vertelt Borstlap. “Maar ook dat duurt alweer 2,5 jaar. Voor je het weet, heb ik straks alleen nog maar grijze haren. Ik heb geen zin om daar op te wachten.”

‘Had tweehonderd woningen kunnen neerzetten’

Het geld dat Woonborg nu zelf moet betalen, kan dus niet worden uitgegeven aan plannen voor meer woningen. “Het gaat om 20 miljoen euro. Zo’n bedrag zou ik met een factor tien kunnen lenen zodat ik tweehonderd woningen voor kunnen neerzetten, bijvoorbeeld voor jongeren die uit huis willen.” Ook had het geld besteed kunnen worden aan de bestrijding van energiearmoede. “Dát moet een woningcorporatie doen.”

Bij de oplevering van de eerste woningen waren vanmiddag ook wethouders Kirsten Ipema en Jos Darwinkel. Zij willen niet reageren, zolang de zaak nog onder de rechter ligt. Woonborg-directeur Borstlap is blij dat ze langskwamen. “Dat laat betrokkenheid zien. Maar met alleen hun aanwezigheid en mooie woorden, heb ik nog geen schadevergoeding.”

Borstlap is het wachten inmiddels meer dan zat. “In de afgelopen vijf jaar heeft mijn zoon een snor gekregen. Nou, ik heb van dit wachten bijna een baard gekregen.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken