zaterdag, juli 20, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

De kijker wordt niet hersteld en toch kun je sterren zien in Roden

Deel op Facebook

De koepel van de voormalige Sterrenwacht in Roden is beschilderd. Van binnen is nu – net als vroeger – de sterrenhemel te zien.

Het vervult Wim Verkaik (eigenaar, al noemt hij zichzelf liever beheerder) met trots. “Ik ben hier erg blij mee. De kijker is al een jaar terug en nu is de koepel dus prachtig beschilderd. Dit is toch een mooi einddoel.”

Moet je niet willen

Verkaik hoopte de grote kijker in ere te kunnen herstellen. Uiterlijk is dat gelukt: het roest is eraf gehaald en straks worden alle onderdelen weer geplaatst. “Maar om hem aan de praat te krijgen, zou je flink moeten investeren”, zegt Verkaik. “Mensen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben het me afgeraden. ‘Dat moet je niet willen’, hoorde ik dan.”

En zij kunnen het weten, want de Sterrenwacht in Roden was lang een onderdeel van de RUG. In 1996 sloot het onderzoeksgebouw – waar ook astronaut Wubbo Ockels nog les kreeg – de deuren. Nu worden er appartementen in gemaakt. De meesten zijn al verhuurd.

De vraag is nog even of de grote kijker en de beschilderde koepel onderdeel zullen worden van één van die appartementen. Aanvankelijk was dat wel de bedoeling, maar Wim en zijn vrouw Wilma twijfelen nu. Dat komt ook door de grote belangstelling vanuit het dorp voor de kijker en de koepel. “Er zijn veel mensen die hier wel eens willen kijken. Daar moeten we wel oor voor hebben, vind ik.”

Heel bijzonder

Kunstenaars Annette Hoolsema en Edwin van der Veen hebben zich de afgelopen maanden bezig gehouden met het beschilderen van de koepel. “Eind maart zijn we begonnen”, zegt Hoolsema. “Er zitten echt heel wat uurtjes in.”

Hoolsema komt van origine uit de omgeving van Roden en fietste vaak langs de Sterrenwacht. “Ik heb heel vaak gedacht: wat doen ze daar eigenlijk? Als je dan jaren later deze opdracht krijgt, is dat toch heel bijzonder.”

Vervolg

De ruimte waarin de grote kijker staat, wordt nog verder aangekleed. “Allereerst komt er vloerbedekking in. Daarna volgt de rest”, zegt Verkaik. Hij wil over anderhalf jaar de bijzondere ruimte klaar hebben. “Daarna gaan we kijken wat we ermee gaan doen. We hebben de tijd.”

Bekijk een videoreportage op de site van RTV Drenthe.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken